Alina Dandara: Mecanismul pentru interconectarea Europei, o nouă modalitate de conlucrare cu UE

Obținerea finanțării prin Mecanismul pentru interconectarea Europei pentru proiectele de îmbunătățire a căilor de acces ale Republicii Moldova a fost accelerată atât de necesitatea Ucrainei de a avea mai multe căi de acces spre țările europene, cât și de prestația bună a actualei guvernări de la Chișinău. O opinie în acest sens a fost exprimată de către Alina Dandara, deputată din fracțiunea PAS în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Ce poate câștiga Moldova din Mecanismul pentru interconectarea Europei, dacă...?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Deputata fracțiunii PAS, Alina Dandara spune că există un cumul de factori care au dus la obținerea de către Republica Moldova a unor oportunități mai mari de a-și îmbunătăți infrastructură rutieră și a căilor de acces către țările din Uniunea Europeană. Potrivit ei, acum există mai multă deschidere internațională pentru Republica Moldova și Mecanismul pentru interconectarea Europei este o modalitate de conlucrare.

„Eu cred că Uniunea Europeană a acordat acest semn de încredere acum pentru că deja Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la UE. Este un proces care ar putea să accelereze anumite reforme și să faciliteze activitatea noastră, inclusiv pe plan economic. Bineînțeles, a fost urgentat și de faza că Ucraina se află într-o situație precară și cumva prin Republica Moldova o să aibă mai multe căi de acces către Europa. Cred că Republica Moldova a câștigat acest semn de încredere și datorită aportului actualului guvern care a muncit foarte mult să demonstreze acest act de încredere”, a declarat Alina Dandara.

Referindu-se la sectorul transporturilor care are cea mai mare pondere în accesul la granturile Mecanismul pentru interconectarea Europei, deputata PAS a declarat că modernizările ce urmează a fi făcute vor facilita traficul, inclusiv comercial și, de asemenea, va duce la standardizarea transportului de cetățeni. „Din punctul meu de vedere, bineînțeles că o să beneficieze și localitățile prin care o să treacă aceste căi de acces pentru că bănuiesc eu o să fie modernizate și o să aibă condiții mai bune. O să avem o conexiune mai bună, inclusiv pentru a vorbi cu cei dragi prin roaming mai ieftin. O să putem să avem șansa să consolidăm mai multă încredere și securitate energetică pentru ca să nu mai devenim șantajabili, asta nemijlocit o să ducă și la un impact economic”, a mai spus Alina Dandara.

Deputata PAS amintește că începutul războiului din Ucraina i-a pus pe mulți exportatori din Republica Moldova în dificultate. Aceștia s-au lovit de problema că trebuiau să găsească alte căi de acces și costurile de transport au crescut foarte mult. În acest sens, spune Alina Dandara, proiecte de modernizare a căilor de acces vor duce și la „uniformizarea acquis-ului de transport, respectiv, o să faciliteze transportul de mărfuri pentru exportatorii noștri și bineînțeles cetățenii o să beneficieze de asta, o să crească condițiile de viață și o să aibă un efect pozitiv social”, a punctat ea.

Dezbaterea publică cu genericul „Ce poate câștiga Moldova din Mecanismul pentru interconectarea Europei, dacă...? este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE