Alianţa Franceză a întrunit 20 de poeţi din ţară în cadrul unui recital de poezie
În incinta Uniunii Scriitorilor din Moldova s-au întrunit luni, 6 martie, 20 de poeţi din ţară, în cadrul unui recital de poezie sub genericul ”Cântul oraşelor”, desfăşurat în cadrul festivalului francez de poezie ”Primăvara poeţilor”.
Manifestarea a avut loc sub egida Organizaţiei Ţărilor Francofoniei, susţinută în Republica Moldova de Alianţa Franceză.
Membrul Consiliului de conducere al Uniunii Scriitorilor, poetul Nicolae Popa, a declarat pentru Info-Prim Neo că acest festival are amploarea unuia mondial, deoarece a pornit acum 8 ani în Franţa, iar în anul curent recitaluri de poezie au loc în 61 de ţări, inclusiv în Moldova, care participă pentru prima dată. Totodată, graţie Alianţei Franceze, acest recital este primul organizat în ultimii 10 ani în incinta Uniunii Scriitorilor.
În cadrul recitalului au participat poeţi consacraţi din ţară, precum Leo Botnaru, Arcadie Suceveanu, Ion Hadârcă, Pavel Păduraru, Dumitru Crudu, Irina Nechit, Călina Trifan, Angela Armaşu Alexandru Cozmescu, dar şi poeţi tineri, începători. Cei 20 de participanţi care au recitat versuri vor intra în lista generală a poeţilor din cele 61 de ţări participante în anul curent la acest festival. Anul trecut, în cadrul festivalului “Primăvara poeţilor”, au citit poezie peste 65 mii de poeţi sau oameni care spun versuri. După finalizarea festivalului, se tipăresc timbre poştale cu poeţi, iar pe parcursul anului sunt selectate şi publicate poezii din recitaluri.
Nicolae Popa a menţionat că recitalurile de poezie au diferite generice în fiecare an, cel actual - “Cântul oraşelor” - fiind axat pe poezia contemporană modernă. Scopul festivalului este atragerea atenţiei “societăţii de consum, a unei societăţi hiperindustrializate, şi departe de elementele emotive pe care le are poezia, la existenţa poeziei şi artelor în general ca linişte sufletească”. Prin organizarea recitalurilor de poezie se urmăreşte, totodată, atragerea atenţiei la existenţa poeţilor, care scriu istoria şi cultura ţărilor, dar care în perioada modernă şi postmodernă au trecut în umbră, făcându-le loc “VIP-urilor” din politică, sport, cinematografie, etc., a spus Popa.
Potrivit sursei citate, poezia zilelor noastre luptă cu pericolul dispariţiei, din motive inclusiv materiale. “Tăcerea din jurul poeziei moderne îngrijorează, deoarece lumea noastră concepe doar poezia tribună şi poezia valorilor patriotice”, a mai spus Nicolae Popa.