Restructurarea sistemului judiciar va fi una dintre direcțiile prioritare ale viitoarei strategii de reformă a justiției, care va fi adoptată de Parlament pentru următorii cinci ani. Legea de optimizare a hărții instanțelor naționale, care a început a fi pusă în aplicare acum un an, va suferi modificări, a comunicat ministrul justiției, Alexandru Tănase, marți, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.
Potrivit ministrului, optimizarea hărții juridice, oricât de bine ar fi fost gândită, în momentul implementării a generat situații care nu puteau fi prevăzute. Judecătoria Chișinău, unde se examinează 45% din cauzele din toată țara, este cel mai dureros caz. În cadrul acestei instanțe se va opta pentru mecanismul de judecare a cauzei în funcție de specializarea judecătorilor, pe secțiuni, în funcție de natura cauzei. „Optimizarea hărții judiciare nu s-a rezumat exclusiv la rațiuni de ordin financiar. Justiția este un serviciu public pe care Guvernul îl prestează societății. Scopul a fost creșterea actului de justiție”, a spus Alexandru Tănase.
Viitoarea strategie de reformă a justiției va presupune și o reformă a cadrelor . „Asta nu înseamnă că Ministerul Justiției va promova reforme pentru epurarea cadrelor. Va promova evaluarea permanentă a judecătorilor în funcție de mai multe criterii. Vor fi evaluate nu doar performanțele în materie judiciară, dar și cunoștințele pe fond. Se va promova un proiect care va uniformiza accesul în funcția de judecător”, a precizat Alexandru Tănase. În acest sens, Ministerul Justiției mizează pe Autoritatea Națională de Integritate.
Noua strategie va pune accentul și pe îmbunătățirea mecanismului de repartizare aleatorie a dosarelor, așa încât sistemul să nu poată fi manipulat, dar și pe instituirea prevederilor legale care vor asigura înregistrarea ședințelor de judecată. Consolidarea sistemului judiciar se va face și prin perfecționarea mecanismului de calculare a bugetelor pentru justiție, prin modificări care vor limita calitatea de membru CSM la un singur termen, dar și prin limitarea dreptului procurorului general, al ministrului justiției și al Curții Supreme de Justiției de a vota în CSM deciziile ce țin de promovarea, sancționarea și destituirea judecătorilor.
În noua strategie vor fi punctate și mecanismele de transparență a hotărârilor instanțelor de judecată. Ministerul va veni cu o serie de modificări privind reglementarea cazurilor de secretizare. Accent se va pune și pe relația cu societatea civilă. Potrivit lui Alexandru Tănase, societatea civilă este un partener și nu un adversar, iar criticile care vin din partea societății civile sunt utile pentru guvernare.