Alexandru Postica despre legislației cu privire la separatism: există pericolul ineficienței acestor norme

Prevederile legislației cu privire la separatism ar putea fi transformate într-o sperietoare din Codul Penal, dar fără posibilitatea de a fi aplicate în practică. Este opinia avocatului și cofondatorului Asociației Promo-LEX, Alexandru Postica, și a fost expusă în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de Presă IPN. Potrivit reprezentantului Promo-Lex, adoptarea legii ar putea genera acțiuni în oglindă la Tiraspol, pretinsele autorități din stânga Nistrului adoptând decizii similare, care vor servi drept temei pentru persecutarea cetățenilor.

Potrivit noilor prevederi cu privire la separatism, adoptate în lectură finală de Parlament, Codul Penal a fost completat cu noțiunea de separatism și vizează acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni. Juristul Promo-Lex, Alexandru Postica, spune că legea vizează persoanele de prim-rang de la Tiraspol, însă nu poate fi vorba de toți cetățenii care lucrează în așa-zisele structuri de stat ale regiunii transnistrene.

„Prevederile noi care vizează separatismul, periclitarea gravă a securității Republicii Moldova, infracțiuni definite în Codul Penal, fac parte din categoria infracțiuni contra securității statului. Vorbim despre persoane care se ocupă de transmiterea de informații, culegerea informațiilor care constituie secret de stat. Deci, nu este vorba despre toată populația din stânga Nistrului. Dacă ești angajat al unui așa-zis minister din regiune, nu înseamnă că automat ești infractor. Sub nicio formă. Vorbim despre persoane care acumulează informații confidențiale, secret de stat, și le folosesc în detrimentul securității Republicii Moldova”, a spus Alexandru Postica.

Potrivit juristului, adoptarea legii cu privire la separatism ar putea genera reacții la Tiraspol și ar putea determina pretinsele autorități să adopte acte similare care ar înrăutăți și mai mult situația drepturilor omului din regiune.

„Pretinsele autorități au adoptat tot felul de decizii posibile și imposibile ca să izoleze cetățenii din stânga Nistrului. Dacă în anul 2023, în stânga Nistrului, sunt persoane plasate în arest pentru faptul că au stat cu drapelul Ucrainei, fiind acuzați de extremism, este clar că lucrurile stau foarte prost acolo din perspectiva respectării drepturilor omului. Nu m-aș mira dacă vor exista acțiuni în oglindă. Dacă la Chișinău a fost adoptată legea separatismului, la Tiraspol pot fi luate alte decizii astfel încât orice jurnalist din Chișinău care va publica ceva din regiunea transnistreană poate fi condamnat pentru „ultragierea statalității”, de exemplu, a explicat expertul Promo-Lex.

Reprezentantul Promo-Lex spune că există riscul ca prevederile legii cu privire la separatism să rămână doar pe hârtie. Alexandru Postica se arată sceptic în privința capacității structurilor statului de a pune în aplicare această lege.

„Nu există niciun risc pentru cei care locuiesc acolo, chiar dacă fac parte din anumite structuri, atât timp cât acțiunile lor nu depășesc liniile roșii, iar linia roșie este securitatea Republicii Moldova. O altă provocare este cât de pregătiți suntem să aplicăm această lege? Cât de pregătite sunt organele de drept? Care sunt evoluțiile după omorul lui Vadim Pisari? Niciuna. Aici există alt risc, să existe o sperietoare prevăzută în Codul Penal, dar fără niciun efect. Riscăm să avem în Codul Penal norme care sunt moarte. Pericolul acestei legi ar fi ineficiența și inaplicabilitatea sau aplicarea neuniformă a acestor norme”, a mai spus Alexandru Postica.

Dezbaterea la tema „Mecanismele de implementare și efectele posibile ale noii legislații antiseparatiste”, este ediția a 271-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.