Alexandru Fetescu: Ajutoarele vin pentru a ajuta cetățenii, nu structurile statului

Guvernarea intermediază ajutoarele umanitare internaționale care ajung în țară și le distribuie în baza unor criterii politice. Mai mult decât atât, cetățenii nu simt aceste ajutoare din cauza implicării politicului. Opinia aparține secretarului general al Partidului Liberal Democrat Alexandru Fetescu și a fost formulată în cadrul dezbaterilor publice „Culorile politice ale ajutorului internațional pe timpul pandemiei”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Majoritatea ajutoarelor internaționale vin pentru a ajuta cetățenii Republicii Moldova și nu structurile statului. Cetățenii Republicii Moldova nu resimt acest ajutor internațional. Cu părere de rău, actorii politici care sunt la guvernare fac ceea ce știu mai bine, să-și consolideze pozițiile electorale pe anumite segmente. Majoritatea ajutoarelor internaționale care au venit în Republica Moldova, cu părere de rău, au fost distribuite din punct de vedere al intereselor politice ale principalilor actori politici”, a declarat Alexandru Fetescu.

În opinia secretarului general al PLDM, Moldova se confruntă cu o lipsă de comunicare pe timp de criză, iar guvernarea este preocupată de un amplu proces de PR.

„Partidul Liberal Democrat din Moldova de ceva timp încearcă și insistă pe o viziune pentru a depăși cu brio toate problemele cu care se confruntă societatea moldovenească. Este nevoie de unire pe interior, iar în această situație de pandemie în Republica Moldova doar loc pentru PR nu există. Cu părere de rău, astăzi avem mai mult PR politic decât campanii de comunicare pe marginea unor probleme cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova. Această campanie de comunicare ar fi trebui să spună exact oamenilor ce au de făcut, cum au de făcut acest lucru și cum să treacă prin această perioadă grea”, a precizat politicianul.


Alexandru Fetescu afirmă că majoritatea aleșilor locali sunt în situația în care li se deleagă foarte multe responsabilități fără a primi resursele necesare, iar resursele sunt decise preponderent în interes electoral.

Totodată, el cere autorităților un plan de acțiuni care va răspunde la următoarele întrebări: „Cum s-a intrat în carantină și ce facem în timpul apropiat? Cum vor rezista majoritatea agențiilor economici care acum și-au sistat activitate? Cum o să treacă peste aceste condiții pentru că vreau să vă zic că problemele mari abia încep?”

Partidele parlamentare de la guvernare, responsabile la modul direct de gestionarea situației în domeniul ajutorului internațional, nu au acceptat invitația la dezbaterea IPN, iar reprezentanții partidelor parlamentare de opoziție, și ele cu o anumită implicare în tema dată, nu au fost invitați pentru a nu distorsiona caracterul tradițional echilibrat al dezbaterilor IPN.

Dezbaterile „Culorile politice ale ajutorului internațional pe timpul pandemiei” sunt ediția a 133-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.