În politica externă promovată de Republica Moldova trebuie să se țină cont, în primul rând, de interesele țării și aceasta este poziția Partidului Socialiștilor. „Trebuie să facem tot posibilul ca țara noastră să se dezvolte, iar poporul să simtă îmbunătățirea calității vieții. Relațiile bilaterale cu un stat trebuie construite, în primul rând, reieșind din interesele noastre interne”. Opinia a fost exprimată de Alexandr Nesterovschii, deputat din Fracțiunea PSRM, la dezbaterile publice „Politica externă echilibrată: capacități, avantaje, riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.
„Din acest considerent, mereu am militat și vom milita pentru prietenia cu vecinii noștri. De asemenea, și cu Federația Rusă și Uniunea Eurasiatică, în calitate de partener economic de bază, stat de care depind multe din țara noastră. La fel și cu UE, România, Ucraina. Pledăm pentru relații bune cu toți”, a notat deputatul.
Potrivit parlamentarului, pe parcursul anilor, așa-numita „politică externă echilibrată” de până acum era orientată mai mult spre Vest, ceea ce genera numeroase probleme în stat. „Unii parteneri strategici au introdus embargou, au existat probleme economice, inclusiv în domeniul agro-industrial. Sarcina noastră este, în mod ideal, să prietenim cu toți, astfel încât țara noastră să se dezvolte. Una dintre cele mai triste experiențe politice este atunci când privești într-o direcție, dar nu încerci să te înțelegi cu vecinii”, a mai spus deputatul. În opinia sa, faptul că Republica Moldova are semnat un Acord de Asociere cu UE și în același timp este orientată spre legături cu Uniunea Euroasiatică, este un lucru benefic.
Alexandr Nesterovschii consideră un factor pozitiv faptul că mai multe partide parlamentare își mențin poziția pro-Moldova și sunt pentru dezvoltarea independentă a țării. În același timp, nu vede o problemă în prietenia țării cu România, Ucraina sau Rusia, mai ales că reprezentanții acestor națiuni trăiesc în prietenie pe teritoriul Republicii Moldova. Deputatul susține că, pentru a mai atrage investiții de la partenerii externi, trebuie să fie continuate reformele, la care Guvernarea actuală nu renunță, aducând în calitate de exemplu continuarea procesul de selectare a candidaturii procurorului general, început de fosta guvernare.
Alexandr Nesterovschii nu vede o problemă în relațiile Moldovei cu UE și cu Uniunea Eurasiatică. Mai ales că prima a oferit țării Acordul de Liber Schimb. „Principalul să avem cu ce să facem comerț pentru că nouă ni se dau niște cote de comerț liber, dar noi nu le putem acoperi”. Relațiile cu Uniunea Eurasiatică a oferit Zonă de liber schimb cu aceasta, lucru apreciat de deputat. „Cu toții muncim pentru binele țării”. Deputatul a remarcat că creditele din Europa sau Rusia sunt binevenite dacă sunt „credite bune”. De asemenea, a menționat că cei mai buni ani de dezvoltare ai Republicii Moldova sunt începutul anilor 2000 când Republica Moldova nu lucra cu FMI, „pentru că în relația cu FMI trebuie să ținem cont de interesele noastre”, a declarat deputatul socialist.
În altă ordine de idei, Alexandr Nesterovschii, a spus că populația este divizată „în cei care sunt cu Estul și cei care sunt Vestul și doar la un referendum se poate decide sigur care și pentru cine este, doar că actualmente e important de făcut ca țara să se dezvolte și oamenii să trăiască mai bine”.
Dezbaterile „Politica externă echilibrată: capacități, avantaje, riscuri” sunt ediția a 122-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.