Alexandr Kalinin: Înregistrarea mai multor grupuri de inițiativă trebuie anulată

Alexandr Kalinin, care a depus repetat cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidaturii sale la funcția de președinte, susține că trebuie să fie anulată înregistrarea tuturor grupurilor de inițiativă pentru care au fost depuse actele pe data de 1 septembrie. Motivul invocat de CEC pentru a refuza prima dată înregistrarea grupului său ține de faptul că a inițiat constituirea acestuia mai devreme de cele 60 de zile până la scrutin, prevăzute de legislație. Potrivit lui, această încălcare e valabilă și în cazul tuturor celor care au depus actele la CEC pe 1 septembrie, or, de la această dată și până în ziua alegerilor sunt 61 de zile.

Alexandr Kalinin a declarat pentru IPN că, în răspunsul său, CEC menționează că ședința adunării de constituire a grupului de inițiativă a avut loc pe 28 august și astfel nu au fost respectate prevederile Codului Electoral, potrivit cărora desemnarea candidaților la funcția de președinte se face începând cu 60 de zile înainte de data alegerilor. Prin urmare, CEC a respins cererea de înregistrare.

Potrivit lui, deși procedura de desemnare a candidaților Dorin Chirtoacă, Octavian Țîcu, Andrian Candu, Maia Sandu, Andrei Năstase, Renato Usatîi, Tudor Deliu la funcția de președinte și constituirea grupurilor de inițiativă, la fel au fost realizate cu încălcarea cerințelor legale, invocate de CEC, cererile de înregistrare au fost admise.

În opinia sa, prevederile legale trebuie aplicate în egală măsură în cazul tuturor și în aceste condiții, înregistrarea acelor grupuri de inițiativă trebuie anulată, iar solicitanții ar trebui să parcurgă din nou procedura.

În acest sens, Alexandr Kalinin a depus la Curtea de Apel Chișinău o contestație prin care cere anularea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale.

După depunerea repetată a actelor de către Alexandr Kalinin, Comisia Electorală Centrală urma să se pronunțe astăzi, 6 septembrie, însă chestiunea a fost amânată pentru luni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.