Alegerile s-au desfășurat într-un mediu calm și concurențial, ENEMO

Alegerile locale generale din 20 octombrie s-au desfășurat într-un mediu calm și în general concurențial. Totodată, cerințele legale excesive cu privire la înregistrarea candidaților independenți sunt în contradicție cu standardele internaționale și ar putea trezi îngrijorări cu privire la motivele inconsistente de respingere a candidaților independenți, fapt ce ar fi putut afecta principiul egalității de șanse. Acestea sunt câteva concluzii preliminare ale misiunii internaționale de observare ENEMO (Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor).

Într-o conferință de presă la IPN, șeful Misiunii, Dritan Taulla, a declarat că ENEMO apreciază modificările adoptate recent ca fiind în general pozitive și în conformitate cu standardele internaționale și cele mai bune practici pentru alegerile democratice. Totuși, modificarea cadrului legal cu aproape două luni înainte de alegeri nu este o practică recomandată, deoarece afectează negativ stabilitatea legii. „Ședințele Comisiei Electorale centrale s-au desfășurat în general într-un mod colegial, deschis și transparent. CEC a publicat în prealabil agenda viitoarelor sesiuni și a furnizat proiecte de decizie la cerere”, a notat șeful Misiunii.

Potrivit lui Dritan Taulla, atât Comisia, cât și consiliile electorale au funcționat eficient și în timp util pentru a organiza alegerile. Totuși, ENEMO consideră că schimbările în componența consiliilor electorale și a birourilor electorale în ajunul alegerilor au afectat activitatea în unele cazuri, deși nu pare să fi afectat semnificativ procesul în mod negativ.

În ceea ce privește înregistrarea candidaților independenți, reprezentanții Misiunii constată că procesul de colectare a semnăturilor a fost destul de problematic într-o serie de cazuri, din cauza prevederilor legale care nu sunt clare și care lasă loc de interpretări. În opinia lor, restricțiile și discriminarea candidaților independenți în ceea ce privește dreptul lor de a candida în alegeri sunt contradictorii cu standardele internaționale și cu cele mai bune practici.

Șeful adjunct al Misiunii, Pierre Peytier, a menționat că, deși campania electorală a fost în ansamblu incluzivă, ENEMO apreciază preliminar că dispozițiile privind normele legale cu privire la agitație sunt pe alocuri neclare și lasă spațiu excesiv pentru lacune, care pot fi abuzate de subiecții electorali de rea-credință. „ENEMO ridică îngrijorări cu privire la implicarea directă a primarilor și oficialilor guvernamentali în agitație și notează că această problemă rămâne a fi insuficient sancționată în cadrul legal. De asemenea, Misiunea ridică îngrijorare asupra faptului că atât perioadele inegale de agitație dintre concurenți electorali, cât și agitațiile timpurii, au afectat principiul egalității de șanse”, a declarat Pierre Peytier.

Potrivit lui, interlocutorii reprezentanților Misiunii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la finanțarea din umbră a campaniilor electorale și anume discrepanțe între fondurile de campanie raportate și activitățile efective de agitație electorală și cheltuielile aferente. Reprezentanții ENEMO constată lipsa unor mecanisme de supraveghere puternice pentru a verifica respectarea cerințelor legale cu privire la finanțare.

Ofițerul de presă a ENEMO, Maja Milikic, a spus că declarația Misiunii se bazează pe observațiile și constatările misiunii în perioada preelectorală și din ziua alegerilor. Declarația are un caracter preliminar, deoarece rezultatele oficiale urmează a fi anunțate, iar contestațiile depuse se află în proces de examinare. Misiunea va monitoriza procesul electoral și pentru turul doi al alegerilor locale. După data de 3 noiembrie va fi prezentat, de asemenea un raport preliminar, iar în termen de două luni, vor fi prezentate concluziile finale.

Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) este o rețea internațională de 21 organizații lidere non-profit, non-partizane și non-guvernamentale din 17 țări. Actuala misiune este a 30-a misiune internațională ENEMO și a treia în Republica Moldova.

Misiunea internațională de observare ENEMO este susținută financiar de către Uniunea Europeană și Regatul Țărilor de Jos.

  • Dritan Taulla despre concluziile Misiunii
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.