Alegerile în Adunarea Populară au loc în condiţiile unei finanţări insuficiente, raport

Alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei au loc în condiţiile în care Comisia Electorală Centrală din regiune este finanţată insuficient pentru îndeplinirea funcţiilor de bază în administrarea alegerilor, ceea ce ar putea influenţa calitatea procesului electoral. Potrivit unui raport de monitorizare a campaniei electorale, elaborat de Asociaţia „Piligrim-Nemo”, bugetul limitat nu-i oferă autorităţii electorale posibilitatea să-şi îndeplinească funcţiile de supraveghere a respectării legislaţiei electorale, informare a alegătorilor şi concurenţilor electorali, transmite IPN.

Conform raportului, resursele alocate din bugetul regiunii autonome  ajung doar pentru înregistrarea candidaţilor, tipărirea buletinelor de vot şi salarizarea persoanelor implicate în organizarea votării. Ceea ce complică şi mai mult situaţia este faptul că banii alocaţi din buget încă nu au ajuns la CEC.

Piligrim-Demo spune că provoacă îngrijorare calitatea administrării procesului electoral, ceea ce se întâmplă din cauza a doi factori: finanţarea târzie şi desfăşurarea în paralel a două campanii  – pentru alegerea preşedintelui ţării şi alegerile în Adunarea Populară. Potrivit membrilor asociaţiei,  în Comisia Electorală Centrală din regiune activează patru oameni, dintre care doi sunt implicaţi şi în administrarea alegerilor prezidenţiale.

În plus, în listele electorale ale UTA Găgăuzia se folosesc date care nu sunt în Registrul de Stat al Alegătorilor, ceea ce complică procesul de întocmire a acestora. Lipsa unui organ comun responsabil de întocmirea listelor de alegători creează condiţii pentru posibile manipulări. „Observatorii Pligrim-Demo au constat în mai multe cazuri excluderea unor oameni care se află peste hotare din listele electorale, ceea ce este o încălcare a condiţiilor de întocmire a listelor”, se spune în raport.

Provoacă îngrijorări şi posibilitatea folosirii banilor din Fondul de Rezervă al UTA Găgăuzia în perioada electorală de către deputaţii APG care sunt şi concurenţi electorali. „Acest lucru creează condiţii inegale pentru candidaţii care nu fost în funcţia de deputat”, se spune în raport. De asemenea, provoacă îngrijorări lipsa transparenţei şi raportării în ceea ce priveşte cheltuirea banilor din Fondul de Rezervă.

În acelaşi raport se menţionează că scrutinul electoral pentru alegerile în Adunarea Populară practic este neobservat pentru că a coincis cu alegerile preşedintelui ţării. Intriga celui de-al doilea tur de scrutin la prezidenţiale a atras şi mai mult atenţia locuitorilor UTA Găgăuzia. Toate acestea ar putea submina atenţia şi conştientizarea alegerii pe care locuitorii din regiune o vor face pentru Adunarea Populară.

Alegerile pentru Adunarea Populară a UTA Găgăuzia de legislatura a şasea vor avea loc pe 20 noiembrie anul curent, la o săptămână după turul doi al alegerilor prezidenţiale. Adunarea Populară are în componenţă 35 de deputaţi aleşi pentru un mandat de patru ani, în circumscripţii teritoriale uninominale prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.