Alegeri pe înțelesul tuturor: certificatul pentru drept de vot

Pentru alegerile parlamentare din 24 februarie alegătorii pot solicita două tipuri de certificate pentru drept de vot, în cazul în care nu vor putea merge la secția de votare în raza domiciliului sau reședinței valabile.

Un tip de certificat este pentru alegerile în circumscripția uninominală, care permite alegătorului să voteze într-o altă secție de vot, chiar și dintr-o altă localitate, însă doar în raza circumscripției în care are domiciliul sau reședința valabilă. Celălalt certificat se referă la circumscripția națională și care permite alegătorului să voteze la oricare secție de votare. În baza certificatului respectiv, alegătorul poate vota la o altă secție și la referendumul consultativ.

Pentru a ridica certificatul pentru drept de vot, alegătorii se pot adresa la biroul electoral al secției de votare în raza domiciliului. Certificatele pot fi solicitate odată cu constituirea biroului electoral, proces al căruia termen limită este 29 ianuarie. Ultima zi în care certificatele mai pot fi solicitate este 23 februarie. Acest lucru poate fi făcut între orele 08.00 și 17.00. La biroul electoral, alegătorul prezintă un act de identitate și depune o cerere.

Persoanele care își schimbă secția de votare, inclusiv cele care își iau certificat pentru drept de vot, sunt radiate din lista electorală de bază. Această radiere poartă caracter temporar și este valabilă doar pentru alegerile curente. În baza certificatului pentru drept de vot, în ziua alegerilor, cetățenii se înscriu pe lista suplimentară, iar certificatul rămâne la biroul secției de votare și se anexează la lista suplimentară.

–––
Rubrica IPN „Alegeri pe înțelesul tuturor” vine să explice noțiuni, termene și practici care țin de alegerile parlamentare în sistemul electoral mixt și de referendumul consultativ, care vor avea loc la 24 februarie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.