Alegerea Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie-momentul adevărului pentru Consiliul Superior al Magistraturii

                                                                   

                                                                   DECLARAŢIE DE PRESĂ

                 Alegerea Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie-momentul adevărului pentru
                                                           Consiliul Superior al Magistraturii


Urmare monitorizărilor efectuate,Organizaţia Neguvernamentală “Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţlor Publice” (CIMAP), constată că alegerea Preşedintelui  Curţii Supreme de Justiţie  durează nemotivat.

Această tergiversare porneşte de la faptul că  sistemul judiciar în general şi Consiliul Superior al Magistraturii în special,   sunt astăzi “prizonierii”  unor interese de grup şi  de partid.

 Acest lucru a devenit cunoscut şi publicului larg, atunci când liderii partidelor de guvernământ au recunoscut faptul partăjării funcţiei Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie şi a Procurorului General după criterii politice şi interese partinice de moment.

Independenţa justiţiei, a instanţelor din acest sistem, precum şi inamovibilitatea magistraţilor   nu pot face obiectul negocierilor dintre liderii  partidele politice.

Altfel spus, justiţia nu poate fi sechestrată sai confiscată de către grupele de interes sau de partid, indiferent dacă ele se află  la guvernare sau în opoziţie.

Tot odată,ţinem să menţionăm că această criza a justiţiei nu se datorează   exclusiv clasei politice  de astăzi.Vina în mare măsură aparţine atât partidelor din opoziţie cît  şi chiar autorităţilor din acest sistem.

Ţinând cont de la aceste constatări  şi raţionamente, considerăm că astăzi Consiliul Superior al Magistraturii are  nevoie ca nici odată de curaj şi voinţă, în interes naţional.

Voinţă de a trece  peste declaraţiile   liderilor politici  şi curaj de a dispune din oficiu, în regim prioritar şi de urgenţă, convocarea şedinţei şi votarea candidaţilor  pentru funcţia de Preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.

Pe lângă acest fapt, în opinia noastră, CSM urmează neîntârziat, de comun acord şi prin acţiuni conjugate cu întreg corpul de magistraţi, să ceară celor două puteri în stat semnarea unui document comun numit “
Pactul  Naţional Pentru Justiţie

Semnare acestui pact ar însemna pentru clasa politică că ea nu abdică  la normele constituţionale, adică refuză astăzi şi  în viitor la partajarea funcţiilor din sistemul judiciar după criterii politice şi interese de partid.

Pactul poate fi o oportunitate majora pentru a analiza si pune la punct un set de principii care pot schimba fundamental si pentru lung timp intregul sistem judiciar.

Semnarea acestui document ar fi garanţia faptului că Consiliul Superior al Magistraturii poate fi transformat intr-o reala autoritatea de supraveghere si control al puterii judecatoresti.

 Ar fi garanţia neimplicării  politicului în modalitatea de selectare, numire, promovare sau destituire din funcţie a magistraţilor.

Pentru noi, cetăţenii acestui stat, semnarea pactului în cauză ar însemna începutul unei speranţe- că Republica Moldova poate deveni cîndva un imperiu al legii, imperiu acolo unde toţi sunt egali în faţa acestei legi , de la opincă până la vladâcă.

                   Preşedintele ONG „Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice”

Ion Dron

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.