Alegătorii corupți vor fi sancționați cu amenzi de până la 37 500 de lei

Alegătorii care vor pretinde sau vor accepta mită electorală, personal sau prin intermediari, vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 25 000 și 37 500 de lei. Este vorba despre bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, produse alimentare, servicii sau alte foloase primite în perioada campaniei electorale, în ziua precedentă alegerilor sau în ziua alegerilor pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit concurent electoral. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat de Parlament în primă lectură, transmite IPN.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate și presupune completarea Codului Contravențional. În nota informativă a proiectului se menționează că nu sunt incluse în categoria de bunuri vizate de sancțiuni materialele și obiectele de agitație electorală, achitate din fondul electoral, ce poartă numele și prenumele candidatului, respectiv denumirea partidului politic, semne sau simboluri ale concurenților electorali. De asemenea, nu sunt pasibile sancțiunilor afișele, pliantele, cărțile poștale, calendarele, caietele, ilustratele, pixurile, brichetele, cutiile de chibrituri, insignele, ecusoanele, CD-uri, DVD-uri, suporturi de stocare USB, fanioane, steaguri, cărți, pungi, tricouri, chipiuri, eșarfe, fulare. Însă condiția este ca valoarea pentru о unitate să nu depășească 100 de lei.

„Analiza statisticilor raportate de organele de drept competente, precum și practica judiciară au scos în evidență faptul că, pe lângă sancționarea penală, e necesară și sancționarea contravențională, fapt ce va contribui la eficientizarea mecanismului de investigare și documentare a cazurilor de corupere electorală”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat în lectură finală, iar noile prevederi legale vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.