Alegătorii care își divulgă votul riscă amenzi de până la 1500 de lei

Alegătorii care fotografiază, arată sau publică buletinul de vot completat riscă sancțiune contravențională sub formă de avertisment sau chiar amendă cuprinsă între 600 și 1500 de lei, transmite IPN.

De asemenea, pentru scoaterea neautorizată a buletinului înmânat pentru votare din localul secției de votare sau transmiterea de către alegător a buletinului de vot unei persoane terțe, alegătorul riscă amendă cuprinsă între 2 500 și 7 500 de lei.

„Am fost sesizați despre mai multe cazuri când sunt expuse în spațiul public buletinele de vot cu opțiunea alegătorului. Amintim că pentru astfel de manifestări este prevăzută sancțiune contravențională și mă adresez atât colegilor noștri din secțiile de votare, cât și cetățenilor, ca să nu admită încălcarea secretului votului, să nu admită expunerea publică a buletinului de vot, cu opțiunea pe care a dat-o în buletin. Or de fiecare dată va fi solicitată inițierea procedurii contravenționale față de cei care fac acest lucru, această ilegalitate”, a avertizat președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.