Alecu Reniță: Rusia reprezintă un pericol nu doar pentru țările ex-sovietice, ci pentru întreaga Europă

Președintele rus, Vladimir Putin, își propune nu doar restabilirea frontierelor fostei URSS, ci chiar restabilirea Imperiului Țarist. Rusia de astăzi reprezintă un pericol nu doar pentru țările ex-sovietice, ci pentru întregul continent european. Opiniile aparțin deputatului în Primul Parlament, Alecu Reniță, și au fost expuse în cadrul dezbaterii publice la tema „Arborele genealogic european al Moldovei”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit jurnalistului, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va însemna scoaterea definitivă a țării din sfera de influență rusă, prosperitate și securitate.

Potrivit ex-deputatului Alecu Reniță, pentru Republica Moldova și pentru securitatea întregii Europe este extrem de importantă victoria Ucrainei în războiul declanșat de Rusia. Potrivit jurnalistului, o Rusie puternică ar însemna preluarea controlului și asupra Republicii Moldova.

„Și azi am temerea că dacă se rupe linia frontului pe Nipru, Rusia va reveni înapoi la Prut. Adică, atunci când încercăm să accelerăm unele procese de integrare în spațiul românesc aceasta vine și din nesiguranța și imprevizibilitatea legată de „ce va face Rusia”? Iar Rusia dacă prinde puțin la puteri, se oprește pe Prut, nu la Tiraspol, așa cum spun unii. Scopul lor este să-și refacă imperoul. De când a venit Putin, el vrea să se întoarcă nu doar la frontierele din 1991, ci își dorește întoarcerea la frontierele Imperiului Țarist”, a spus deputatul în Primul Parlament, Alecu Reniță.

Jurnalistul mai spune că Rusia reprezintă un pericol real la adresa securității întregii Europe, întrucât pretențiile sale teritoriale nu se vor opri la țările din fostul bloc sovietic.


„În secolul 21 să vii și să declari că un popor de 45 de milioane de oameni nu există, mă refer la poporul ucrainean... Să spui că nu are istorie, civilizație și este parte a altei națiuni este, pur și simplu, șocant. De câte ori Rusia va fi consolidată și puternică, ea nu va folosi puterea pentru bunăstarea populației, ci o va folosi pentru înarmare, ca ulterior să poată să refacă Imperiul. De aceea, Rusia reprezintă un pericol nu doar pentru țările care s-au rupt de la spațiul postsovietic, dar ea reprezintă un pericol uriaș pentru întreaga Europă. Când Vladimir Putin spunea că vrea ca Europa să aibă armata ei, știa ce spune. O Europă fără NATO, este o Europă aflată în afara unui sistem colectiv de apărare”, a mai spus deputatul în Primul Parlament, Alecu Reniță.

Potrivit jurnalistului, Republica Moldova își poate asigura securitatea și prosperitatea doar prin aderarea la Uniunea Europeană și NATO.

„O perioadă de peste 30 de ani trebuie să se finalizeze cu o integrare deplină în spațiul românesc, o integrare deplină în spațiul european și o securitate colectivă pe care ne-o poate asigura doar NATO. Acum este foarte important pentru societate de a cultiva respectul față de istoria națională. Dincolo de ceea ce se predă în școli, toată societatea trebuie să cunoască istoria adevărată, pentru că dacă toți ar cunoaște istoria adevărată, ar dispărea numeroase probleme false impuse din exterior”, a punctat jurnalistul.

Dezbaterea intitulată „Arborele genealogic european al Moldovei” este a 22-a ediție de dezbateri din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.