Afirmația președintelui, Igor Dodon, precum că intenționează să solicite vaccinul rusesc contra COVID-19 pentru cetățenii Republicii Moldova este pripită. De această părere este Ala Tocarciuc; expertă în probleme de sănătate publică. „Cunoaștem din presa rusă că acest vaccin a fost autorizat doar pentru Rusia, pe o perioadă de șase luni, ca să poată face studiu clinic de fază trei, adică pe un număr mare de oameni, pentru a obține date statistice veridice despre eficiența și inofensivitatea acestui vaccin. Nu putem să importăm în Republica Moldova un produs farmaceutic care nu este înregistrat permanent, adică după metoda clasică, în țara de origine”, a spus experta. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice „Cine și de ce nu se teme de COVID-19?”, organizate de Agenția de presă IPN.
„Noi în Republica Moldova avem legislație. Ea nu este cea mai perfectă din Europa în domeniul medicamentului, dar o avem. Și pentru ca un medicament să ajungă în Republica Moldova, este nevoie, în primul rând, de autorizarea acestuia. Ca acest medicament să fie autorizat, există niște cerințe la dosarul farmaceutic și acele trei etape de studii clinice. Ei și-au asumat un risc, dar acest risc este în limita granițelor Rusiei. Ei nicidecum nu pot să ne transfere acest risc nouă acum, noi nu avem un cadrul legal” susține Ala Tocarciuc.
„Privit ca un produs biologic, ca un medicament, în calitate de specialist, acest vaccin trezește interes. Ei nu au materiale științifice referitoare la el, dar au foarte multe articole în mas-media și, din ceea ce am înțeles eu, modelul vaccinului este lucrat nu în două luni, așa cum se zice, dar din anul 2010. Ceea ce încearcă ei să facă este, ca și concept, o copie a conceptului chinez și o copie a conceptului englezesc. Ei nu sunt singurii care folosesc acest concept de vector, de transportator. O să fie foarte interesant să vedem rezultatele fazei trei a studiului clinic, pentru că dacă va fi cu adevărat eficient și inofensiv, atunci va fi înregistrat permanent în Rusia. Noi va trebui să luăm o decizie, care vaccin îl acceptăm: englezesc, rusesc sau chinezesc, pentru cetățenii Republica Moldova”, afirmă experta.
Ala Tocarciuc a precizat că actualmente vaccinul contra noului tip de coronavirus este un produs care este în cercetare. Are același statut ca și alte 160 de vaccinuri aflate în cercetare, dintre care opt, inclusiv cel rusesc, sunt în faza trei de studiu.
Dezbaterile „Cine și de ce nu se teme de COVID-19”, sunt ediția a 149-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.