Ajutorul social utilizat neconform va putea fi retras

Autorităţile vor monitoriza modul în care este utilizat ajutorul social de către beneficiar. Prestaţia socială urmează să fie folosită strict în beneficiul familiei, pentru satisfacerea necesităţilor privind alimentaţia, vestimentaţia, locuinţa, igiena, îngrijirea medicală, educaţia şi şcolarizarea obligatorie a copiilor. În caz contrar, autorităţile vor fi în drept să retragă ajutorul social. Prevederile se conţin într-un proiect de lege aprobat de Parlament în prima lectură, transmite IPN.

Potrivit proiectului, beneficiarul de ajutor social va semna un acord cu direcţia sau secţia de asistenţă socială prin care îşi asumă responsabilitatea utilizării ajutorului social conform destinaţiei.

Direcţia sau secţia de asistenţă socială urmează să creeze comisii care, selectiv, vor verifica la reşedinţa curentă a beneficiarului autenticitatea informaţiei prezentate în cererea pentru acordarea ajutorului social şi va întocmi ancheta socială.

În situaţia neîndeplinirii de către beneficiar a obligaţiunilor asumate în respectivul acord de cooperare, şeful direcţiei sau al secţiei asistenţă socială, în termen de cinci zile lucrătoare de la data întocmirii raportului de utilizare a ajutorului social, va avertiza, în scris, beneficiarul despre încetarea dreptului la ajutor social în cazul încălcării repetate a obligaţiunilor, constatate de comisie.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.