Ajutorul monetar pentru perioada rece a anului va fi înglobat într-un sistem cu compensațiile în factură

Ajutorul monetar pentru perioada rece anului și compensația în facturi se va acorda după ce persoanele se vor înregistra în sistemul de vulnerabilitate energetică. Este vorba despre platforma guvernamentală compensatii.gov.md care va fi pusă în funcțiune din 1 noiembrie. Pentru a beneficia de ajutor din partea statului pentru luna noiembrie, persoanele vor trebui să se înregistreze până pe 25 noiembrie. Detaliile în acest sens au fost prezentate de către ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Ministrul a menționat că anul acesta ajutorul pentru perioada rece anului crește de la 700 la 800 de lei. Compensația monetară va fi integrată în compensația la energie pentru a simplifica procesul prin care cetățenii pot beneficia de sprijin. Beneficiarii nu vor mai fi nevoiți să facă mai multe drumuri, să prezinte mai multe acte etc. La fel, va fi ușurată munca asistenților social.

„Cine se califică pentru această compensație? Vorbim în primul rând de gospodăriile cu venituri mici. În acest an, o gospodărie se va califica pentru această prestație dacă venitul gospodăriei va fi mai mic de coșul minim de consum. Pentru o persoană din mediul rural asta ar fi echivalentul 3 963 de lei, iar pentru o persoană din mediul urban vorbim de 4663 de lei. Persoanele care se înregistrează și sistemul identifică venituri mai mici de acest prag pentru o persoană se vor califica pentru această prestație. O altă condiție este că gospodăria trebuie să se încălzească cu o sursă de energie solidă”, precizează Alexei Buzu.

În acest an, statul va oferi această compensație și persoanelor care până pe 15 septembrie au obținut dreptul la ajutor pentru perioada rece a anului prin sistemul vechi. Dar rpmâne condiția ca aceste persoane să se înregistreze în sistemul de vulnerabilitate energetică.

Ministrul a precizat că pe 1 noiembrie va fi lansat sistemul de compensații „Ajutor la contor” https://compensatii.gov.md și vor fi prezentate toate detaliile tehnice. Potrivit lui, în esență lucrurile rămân la fel ca și anul trecut. Să se înregistreze vor putea toți care vor să beneficieze de compensații, chiar dacă sau înregistrat sau nu anul trecut.

Responsabilul dă asigurări că procesul de înregistrarea este unul simplu și necesită nu mai mult de 15-20 de minute. Cei care au nevoie de ajutor pentru a se înregistra se pot adresa la asistentul social din comunitate.

Pentru a beneficia de compensații pentru luna noiembrie, cetățenii se pot înregistra în perioada 1-25 noiembrie. După data de 25 noiembrie, toate persoanele vor obține răspunsul dacă se califică pentru compensația monetară, iar în cazul compensației în factură, aplicanții vor fi informați în ce categorie de vulnerabilitate energetică s-au încadrat.

Dacă înregistrarea în sistem are loc după data de 25 noiembrie, compensația se va acorda deja pentru luna decembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.