Ajustarea tarifelor la energia electrică trebuie să aibă loc treptat, nu brusc în volumul solicitat de distribuitori. Pe aceasta insistă viceministrul în exerciţiu al economiei, Valeriu Triboi. Într-o discuţie cu jurnaliştii, astăzi, oficialul a menţionat că autorităţile încearcă să negocieze cu producătorul de energie electrică direct, cu Hidrocentrala de la Cuciurgan, însă atât timp cât avem un singur furnizor suntem foarte vulnerabili şi se încearcă căutarea partenerilor externi pentru a reuşi interconectarea cu UE la capitolul asigurare cu energie electrică, transmite IPN.
În contextul solicitărilor de majorare a tarifelor, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Sergiu Ciobanu, a spus că pentru a stabili un tarif corect şi transparent este necesară o analiză minuţioasă, care poate dura şi jumătate sau chiar un an. Ţinând cont de situaţia complicată din ţară, decizia se va lua însă mai repede.„ANRE este în proces de verificare a argumentelor prezentate (de distribuitori, n.r.). Nu este bine să vehiculăm cu anumite procente care ar putea fi majorările, chiar dacă s-au solicitat majorări cu 60%. Urmează să finalizăm procesul şi să ne expunem”, a declarat Sergiu Ciobanu.
Grupul Gas Natural Fenosa a anunţat anterior că a fost avertizat de către furnizor că ar putea reduce până la 40% din alimentarea cu energie electrică din cauza amânării plăţilor pentru energia furnizată. Compania precizează că achiziţionează energie electrică în dolari, la o rată de schimb în tariful în vigoare de 11,8 lei/dolar, în condiţiile în care acest curs real este 18,68 lei / dolar la zi. Compania a cerut ajustarea tarifelor de către ANRE şi a solicitat furnizorului amânarea aplicării măsurii anunţate până pe 15 iulie cu încrederea că până atunci ANRE va aproba noile tarife în corespundere cu cererile prezentate.