AIPA a debursat 1,5 mln dolari către 6 grupuri de producători agricoli

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a debursat 1,5 milioane de dolari către 6 grupuri de producători agricoli, participanţi ai Programului de granturi investiţionale în infrastructura post-recoltă „Accesul la pieţele de finanţare” al proiectului Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). Majoritatea grupurilor care au accesat resursele financiare, au fost participanţi la apelul trei al Programului de granturi, desfăşurat în perioada 10 aprilie-8 iunie 2015. Granturile sunt debursate imediat ce fermierii vin cu confirmarea de co-finanţare al proiectului investiţional, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al programului, cel mai mare proiect investiţional din numărul celor şase, aparţine grupului de producători de struguri de masă şi prune din r-nul Cantemir „Moldagrovitis”, care va construi un frigider de peste o mie de tone cu 2 camere de pre-răcire. Investiţia totală a acestui proiect este de 1,1 milioane de dolari, dintre care 350 de mii de dolari reprezintă grantul MAC-P. Totodată, producătorii de mere din Briceni, uniţi în cooperativa „Stânca Grup”, vor construi unul din cele mai mari frigidere din cadrul proiectului. Capacitatea acestuia va fi 1 860 de tone. Costul proiectului investiţional este de 15,9 milioane de lei, dintre care 6,3 milioane lei au fost debursaţi către fermieri în calitate de suport financiar nerambursabil.

Majoritatea agenţilor economici realizează proiecte investiţionale ce prevăd construcţia frigiderelor industriale pentru păstrarea fructelor şi legumelor, dar există şi agenţi economici ce optează pentru crearea unei infrastructuri competitive de sortare şi ambalare. Unul dintre aceştia este grupul de agricultori „Fruitmol group” din Străşeni, care realizează construcţia unei case de ambalare, sortare şi procesare, investiţia totală fiind de circa 1 milion de dolari, dintre care 350 mii de dolari au fost acordate de către proiectul MAC-P.

La cele trei apeluri de selectare a dosarelor pentru Programului de granturi „Accesul la pieţele de finanţare”, organizate în 2014-2015, au participat 28 de grupuri de producători agricoli, specializaţi în producerea fructelor şi legumelor, intre care 9 dosare sunt în proces de examinare, iar 19 au fost aprobate spre finanţare. Din rândul acestora, 13 cooperative deja au accesat granturile în sumă cumulativă de 56,5 milioane de lei pentru realizarea proiectelor sale investiţionale, costul total al cărora depăşeşte cifra de 148 mln. Lei.

Astfel, datorită suportului proiectului MAC-P, în ţară sunt în proces de construcţie 9 frigidere industriale, cu capacităţi de păstrare de la 350 până la 1860 de tone, 7 linii de sortare, ambalare a fructelor şi legumelor de diferite capacităţi, 3 linii de uscare a fructelor, procurate 6 stivuitoare, un echipament de procesare, decojire, calibrare a migdalelor şi alunelor, etc.

Programul de granturi investiţionale în infrastructura post-recoltă „Accesul la pieţele de desfacere” al proiectului Băncii Mondiale MAC-P (2014-2016) are drept obiectiv acordarea suportului necesar grupurilor de horticultori în crearea infrastructurii post-recoltă şi, respectiv, majorarea competitivităţii produselor autohtone. Pentru aceasta, fermierii asociaţi pot obţine granturi de până la 350 de mii de dolari, dar nu mai mult de 50% din valoarea investiţiei în tehnologii post-recoltă. Bugetul Programului de granturi este de 7 milioane de dolari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE