AIE îşi doreşte un sistem unic de pensionare: 42% din salariu
Deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) pledează pentru elaborarea sistemului unic de pensionare care ar prevedea ca pensia tuturor categoriilor de cetăţeni să fie calculată în proporţie de 42% din salariu. Despre aceasta au declarat marţi, 22 martie, liderii fracţiunilor parlamentare componente ale AIE, imediat după şedinţa în format extins a alianţei, transmite Info-Prim Neo.
„Vom merge spre reforme aşa cum trebuie. Nu putem admite situaţia când un cetăţean are un salariu mai mare şi primeşte pensie de 42% din acesta, dar altul are un salariu mai mic, însă va primi o pensie de 75% din salariu, respectiv, ultimul nu se gândeşte să primească un salariu mai mare şi să progreseze”, a explicat deputatul PL, Mihai Ghimpu.
La rândul său, şi deputatul PLDM, Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei economice a Parlamentului, a menţionat că pensiile pe care le primesc unii cetăţeni sunt prea ridicate.
„Există peste 100 de persoane în Republica Moldova care au o pensie într-atât de mare încât unii şi-ar dori să aibă un asemenea salariu”, a menţionat preşedintele de comisie.
Potrivit celor spuse de către Mihai Ghimpu, dar şi de către liderul fracţiunii PDM, Dumitru Diacov şi preşedintele grupului parlamentar PLDM, Mihai Godea, AIE examinează, de asemenea, şi posibilitatea majorării accizelor la bere şi tutun. În opinia acestora, reformele în direcţia dată ar conduce la micşorarea numărului de persoane care consumă alcool şi tutun, respectiv, la scăderea cazurilor de violenţă în familie.
Veaceslav Ioniţă a menţionat că înainte de adoptarea deciziei privind majorarea accizelor la băuturile tari şi la bere, se va discuta şi cu agenţii economici.
Fruntaşii celor trei partide din majoritatea parlamentară pledează pentru ridicarea salariului minim de la 1100 de lei la 1500 de lei, însă admit că această reformă nu va fi implementată rapid, ci prin consultări largi atât cu sindicatele, cât şi cu patronatele.
Toate subiectele ce ţin de pensii, accize, politica fiscală şi bugetul de stat, vor fi discutate miercuri, 23 martie, în cadrul comisiilor permanente pentru ca joi, 24 martie, o parte din ele să figureze în ordinea de zi a şedinţei Parlamentului.