Agricultorii așteaptă până marți răspunsul final al premierului. Tehnica rămâne în PMAN

După discuțiile cu conducerea țării, agricultorii au decis să pună pe pauză protestele. Mai exact, așteaptă până marți un răspuns final de la premierul țării. „În cazul în care vor fi mințiți”, vor desfășura un marș cu tehnica agricolă în jurul Guvernului.

Contactat de IPN, președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, a declarat că până marți tehnica agricolă rămâne în Piața Marii Adunări, poate cu excepția unor unități care trebuie să meargă la seceriș.

Asociația Forța Fermierilor a avut joi seara o ședință cu prim-ministrul Dorin Recean. Potrivit fermierilor, discuția a fost stranie. Anterior au primit promisiunea de la președinta țării precum că în două zile va fi clarificată poziția Uniunii Europene cu privire la o posibilă alocare de resurse financiare pentru agricultori la producerea culturilor cerealiere și oleaginoase. Agricultorii susțin că președintele Parlamentului le-a comunicat că deja sunt identificate 200 de milioane de lei pentru plata compensațiilor. Însă premierul a fost evaziv în discuția cu ei. Până la urmă, șeful executivului a promis că vor primi răspuns concret referitor la sumele compensațiilor și termenele de achitare a acestora marți dimineață.

„Fermierii au suspiciuni rezonabile că autoritățile pur și simplu trag de timp, chiar dacă Asociația a demonstrat flexibilitate maximă în negocieri și a propus că inițial să fie alocați măcar 350 de milioane de lei pentru salvarea fermierilor mici și mijlocii”, se arată într-un comunicat de presă al asociației.

În urma dezbaterilor, „Forța Fermierilor” a decis că linia de credibilitate față de sinceritatea autorităților în raport cu producători agricoli este 27 iunie, zi în care așteaptă răspunsul final de la premier. „Pentru aceasta zi azi vom depune declarația privind desfășurarea unui marș cu tehnica agricolă în jurul Guvernului. În cazul dacă vom fi mințiți, reacția agricultorilor va fi una dură. Nu putem admite falimentul fermierilor mici și mijlocii cu tot cu satele și transformarea Moldovei în moșia la 3-4 companii transnaționale”, menționează asociația.

Agricultorii și-au adus, de la începutul sătămânii, tehnica agricolă în fața Guvernului, iar joi s-au deplasat în coloană pe bulevardul Ștefan cel Mare, până la sensul giratoriu din Calea Ieșilor și înapoi spre Guvern, cu oprire în fața Parlamentului, unde au discutat cu șeful legislativului, Igor Grosu. Manifestanții cer susținere de la autorități pentru a nu falimenta. Revendicările lor țin de achitarea compensațiilor în mărime de 3000 de lei per hectar măcar la cerealele de prima grupă (grâu, rapiță și orz), achitarea tuturor datoriilor la subvenții, restricții la importul producției cerealiere și oleaginoase din Ucraina, înțelegeri cu Portul Giurgiulești să fie exportată prioritar producția agricolă din Moldova și modificarea procedurii de restituire a TVA.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.