Agenţii economici vor decide singuri sistemul de salarizare a angajaţilor
Agenţii economici vor decide singuri sistemul de salarizare a angajaţilor. Sistemul tarifar de salarizare va fi aplicat în mod obligatoriu doar în sectorul bugetar. Parlamentul a adoptat în primă lectură vineri, 3 octombrie, o serie de modificări legislative în acest sens.
Potrivit noilor prevederi, unităţile economice vor aplica pentru organizarea salarizării sisteme tarifare sau netarifare de salarizare, sau ambele în combinaţie, în funcţie de specificul activităţii şi condiţiile sale economice.
Angajatorul va alege sistemul de salarizare după consultarea reprezentanţilor angajaţilor. Condiţiile de salarizare vor fi stabilite într-un regulament intern, care va fi parte componentă a contractului colectiv de muncă.
Unităţile care vor aplica în continuare sistemul tarifar vor constitui de sine stătător reţele tarifare. Componenta principală şi obligatorie a sistemului tarifar va fi în continuare salariul tarifar pentru categoria I de calificare.
Sistemele netarifare reprezintă modalităţi de diferenţiere a salariilor angajaţilor în funcţie de aportul personal al fiecărui angajat sau a unor colective de salariaţi (echipă, subdiviziune etc). Sistemele netarifare pot fi aplicate prin evaluarea în puncte a aportului de muncă, evaluarea aportului salariatului în rezultatele activităţii întreprinderii. De asemenea, pentru salarizarea netarifară pot fi aplicate grile de raportare la corelaţia vârstă – vechime în muncă etc.
În cazul aplicării sistemelor netarifare, garanţia minimă de salarizare va servi cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real. Cuantumul va fi reexaminat anual în dependenţă de creşterea sumară anuală a indicelui preţurilor de consum şi ratei de creştere a productivităţii muncii la nivel naţional şi va fi legalizat prin hotărâre de Guvern. Productivitatea muncii se va calcula utilizând indicatorii valoarea adăugată brută şi numărul scriptic mediu al angajaţilor.
Actualmente, sistemul de salarizare este bazat în exclusivitate pe sistemul tarifar, care prevede stabilirea salariilor în raport cu nivelul lor de calificare, salariul tarifar pentru categoria I de calificare, stabilit la nivel naţional în Convenţia Colectivă şi care are caracter de garanţie minimă de salarizare în sectorul real, şi coeficienţi tarifari ai Reţelei tarifare unice stabiliţi prin hotărâre de Guvern.