COMUNICAT DE PRESĂ
Astăzi, la 22 iulie 2014, Asociația Obștească ”Justiţie şi Dreptate” a expediat pe adresa Guvernului Republicii Moldova o scrisoare, prin care solicită examinarea oportunității înființării unei autorităţi de stat cu atribuţii distincte de protecţie a investiţiilor şi afacerilor.
Potrivit condițiilor Acordului de Asociere, Republica Moldova se obligă să:
- îmbunătăţească mediul de afaceri pentru toți operatorii economici, în special operatorii întreprinderilor mici şi mijlocii, şi
- să asigure protecţia acţionarilor, creditorilor şi a altor actori în conformitate cu regulile UE din acest domeniu.
Realitatea în care trăim spune însă că acest deziderat va fi greu de atins, dacă nu imposibil, deoarece în Republica Moldova nu există nici o formă instituţională distinctă, înzestrată cu atribuții de protecţie efectivă a investiţiilor a businessului mic şi mijlociu.
În condiţiile în care afacerile şi proprietăţile în Republica Moldova sunt preluate prin „atacuri raider”, acoperite de hotărâri de judecată, atunci când sub presiunea dosarelor penale intentate fără temei justificat, persoanele cedează afaceri sau renunţă la proprietăţi, acolo unde întreprinzătorii mici şi mijlocii sunt siliţi de către grupurile oligarhice, aflare sub umbrela unor formaţiuni politice, să părăsească piaţa de afaceri, iar riscul de a rămâne peste noapte fără proprietăți este unul iminent - Asociaţia Obştească ”JUSTIŢIE ŞI DREPTATE” consideră că se impune imperios fondarea de către stat a unei Autorităţi Naționale de Protecţie a Afacerilor.
Deşi cadrul legal şi câmpul de manifestare al afacerilor în Republica Moldova pare a fi unul atractiv, acesta pe departe nu conține elementele unui mecanism efectiv de protecţie al afacerii atunci când acest lucru se impune în regim prioritar sau de urgenţă.
Autorităţile şi instituţiile cu atribuţii de elaborare şi punere în aplicare a dreptului afacerilor funcționează astăzi în mod autonom şi pe departe nu au vocaţia acţiunilor prompte şi conjugate atunci când investiţia sau afacerea persoanei este supusă unui pericol.
Cunoscutele cazuri de tentativă şi deposedare a unor pachete importante din sectorul bancar reprezintă un exemplu elocvent în acest sens.
O autoritate de specialitate, având inclusiv competența de activitate operativă şi de investigare, ar prilejui, în prima fază, la elaborarea şi punerea în aplicare a mecanismelor de descurajare şi curmare a tentativelor de deposedare al afacerilor prin intermediul sistemului judecătoresc, procuratură, vamă, fisc, poliție precum şi alte autorităţi ale statului.
Pe termen lung, această instituţie a statului poate deveni un centru de analiză şi promovare permanentă a mecanismelor cu caracter legislativ şi instituţional privind protecţia efectivă a afacerilor şi investiţiilor în Republica Moldova.
Orice cetăţean, om de faceri, investitor străin sau național este în drept să aibă opţiunea ajutorului din partea unei instituţii de specialitate, ori de câte ori ar fi necesar, atunci când afacerea lui este pusă nejustificat în pericol de blocaj, înstrăinare sau deposedare ilegală.
Asociaţia Obştească ”JUSTIŢIE ŞI DREPTATE”, prin intermediu comunicatului de presă, face un apel public către toate asociaţiile oamenilor de afaceri, ale producătorilor autohtoni şi străini, către companiile mari, întreprinderile mici şi mijlocii să vină în susţinerea acestui demers adresat Guvernului Republicii Moldova.
Preşedintele Asociaţiei Obşteşti ”Justiţie şi Dreptate”
Ion Dron