|
|
|
„...Și acest lucru urmează să fie demonstrat în cadrul „Adunării Naționale Moldova Europeană”, care prin amploarea sa vine să confirme determinarea majorității cetățenilor moldoveni de a se detașa de „lumea rusă„ și de a se alinia lumii românești și civilizației europene. Iar de la Adunarea Națională încolo, mai rămân doar zece zile până la poziția pe care o va expune Comunitatea Politică Europeană față de aspirațiile și dovezile de europenizare ale Republicii Moldova...
|
Anatol Țăranu |
|
„Adunarea Națională Moldova Europeană” urmează să aibă loc pe 21 mai, cu numai 10 zile înainte de summit-ul Comunității Politice Europene, găzduit de Republica Moldova, pe 1 iunie. Summit-ul la care sunt așteptați majoritatea liderilor europeni este văzut de autoritățile moldovene ca o manifestare de suport politic internațional major pentru Moldova, dar și ca o ocazie de a avansa către începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. Manifestarea forțelor pro-europene, pe 21 mai, la Chișinău, vine să anticipeze întrunirea liderilor europeni, simbolizând atașamentul majorității cetățenilor moldoveni valorilor civilizației europene.
Mobilizare pe fundal de destabilizare
Totodată, autoritățile moldovenești, fiind îngrijorate de avalanșa de proteste stradale organizate de Partidul Șor, care evident sunt sincronizate cu planurile Kremlinului de destabilizare a Republicii Moldova, sunt preocupate de necesitatea mobilizării adepților cursului european. După ce a devenit cunoscut documentul în curs de dezvoltare „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova”, care precizează un plan de schimbare a guvernării pro-europene, Chișinăul este forțat să acționeze mai decisiv. Mitingul pro-european, din 21 mai, se înscrie în aceste eforturi ale guvernării de a contracara acțiunile destabilizatoare ale Moscovei în Moldova prin mobilizarea segmentului pro-european majoritar al societății moldovenești.
Agresiunea rusă împotriva Ucrainei transformă sprijinul pentru integrarea europeană și dorința de emancipare de Moscova într-un asentiment tot mai larg în societatea moldovenească. Pe această dimensiune s-a ajuns până la îmbrățișarea cursului european de către partide și lideri politici din Republica Moldova, care încă mai ieri se identificau fățiș cu orientarea pro-rusă. Chiar dacă sinceritatea acestei metamorfoze uluitoare a unor politicieni moldoveni este contestată de mulți, totuși, explicația se datorează faptului că amenințarea militară directă pentru Moldova a trecut atunci când armatei ruse nu i-a reușit să străbată un culoar spre Odessa cu scopul de a face joncțiune cu Transnistria separatistă. În acest fel miza pe Moscova a fost compromisă, impunând unor politicieni pro-ruși din Moldova necesitatea de a se distanța de asocierea politică perdantă cu statul agresor.
Evoluțiile pe teatrul de război din Ucraina au permis Chișinăului să treacă la măsuri mai decisive în lupta împotriva ingerinței Rusiei în politica internă a Republicii Moldova. În același timp, înăsprirea cursului distanțării de Moscova lui Putin nu întâmpină multă respingere în societatea moldovenească. În ciuda sentimentelor istorice puternice pro-ruse, acum marea majoritate a cetățenilor moldoveni sunt de acord că cooperarea strânsă cu Moscova provoacă riscuri și pericole majore, iar avantajele integrării europene, cum ar fi un regim fără vize și oportunitatea de a lucra în UE, sunt prea tentante ca să le refuze de dragul „lumii ruse”.
Securitatea ca prioritate națională
Relaționarea Moldovei în raport cu Rusia a suferit o nouă cursă de înăsprire după ce conducerea Cabinetului de Miniștri a fost preluată de Dorin Recean, care anterior a ocupat funcția de consilier al președintelui pe probleme de securitate națională și apărare, având în cariera sa politică și șefia la Ministerul Afacerilor Interne. Numirea unei persoane cu un asemenea background administrativ a fost un semnal că problemele de securitate, pe fonul războiului din Ucraina, au ieșit în prim-plan pentru Chișinău.
La începutul anului curent, Președintele Maia Sandu a vorbit despre planul Kremlinului, interceptat de serviciile secrete ucrainene, de a organiza o lovitură de stat în Moldova. Acest plan nu prevedea punerea sa în aplicare prin mijloace militare, ci cu ajutorul protestelor opoziției și cu implicarea mercenarilor străini. Fiabilitatea acestor informații se bazează inclusiv pe faptul că, tradițional, Rusia a avut întotdeauna o rețea largă de influență în Moldova și s-a bucurat în mod tradițional de sprijinul a aproximativ jumătate din populație. Chiar și acum, sondajele arată că, în timp ce majoritatea moldovenilor au condamnat invazia rusă a Ucrainei, aproape fiecare al treilea dintre cetățeni încă îl simpatizează pe Putin.
Această stare a mentalului colectiv în societatea moldovenească se explică, în primul rând, prin influența excesivă a mass mediei ruse asupra spațiului informațional al Moldovei. Încercarea de a redresa situația a adus l-a oprirea difuzării principalilor posturi propagandistice de televiziune rusești, iar noul guvern a devenit mult mai activ în a transmite cetățenilor infirmarea produsului propagandistic rus. Concomitent, au fost extinse atribuțiile Serviciului de Informații și Securitate, iar un număr de oficiali ruși, inclusiv președintele Putin, au primit interdicția de a intra în Republica Moldova.
Interesele și instrumentele Kremlinului
Interesele Kremlinului în Moldova au fost promovate în mod tradițional nu numai de canalele de televiziune, dar și de partidele pro-ruse. Multă vreme, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a fost considerat principala forță pro-Kremlin în Moldova. Dar după ce s-au deschis dosare penale de corupție împotriva liderului PSRM și ex-președintele Igor Dodon, popularitatea socialiștilor a scăzut. Însă locul socialiștilor s-a grăbit să-l ocupe partidul oligarhului fugar Ilan Shor, care a devenit noul favorit al Kremlinului. Chiar dacă în trecut el nu s-a poziționat prompt ca un partid pro-rus, orientarea public asumată a partidului s-a schimbat după ce Shor a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru implicarea în furtul miliardului. Acum Șor se ascunde de pedeapsă în Israel și schimbarea puterii în Moldova într-una pro-rusă i-ar permite să evite persecuția și să se întoarcă la Chișinău. Aparent, Kremlinul este gata să-i dea lui Șor astfel de garanții în cazul apariției unei guvernări pro-ruse în Moldova.
Propaganda rusă înfățișează protestul animat de Partidul Șor ca fiind antieuropean și îl numește pe Șor liderul opoziției moldovenești. Dar, în realitate, doar câteva mii de oameni participă la aceste proteste, iar participanții nu ascund faptul că sunt stimulați cu bani pentru a ieși în stradă. Cu toate că protestele au îngrijorat autoritățile moldovenești, dar, totuși, ele nu au îndrăznit să ia măsuri dure împotriva manifestanților. Guvernarea pro-europeană nu poate face abstracție de faptul că Partidul Șor deține mandate de deputat în parlament, iar libertatea de întrunire este consacrată în Constituție. În aceste împrejurări, Guvernul deocamdată doar a apelat la Curtea Constituțională cu o cerere de recunoaștere a Partidului Shor ca ilegitim pentru promovarea intereselor unui stat străin în Moldova. Deocamdată, în contrapunere cu mitingurile șoriste, Președinta Sandu a făcut apel la cetățeni să iasă pe 21 mai în piața principală a Chișinăului și să susțină integrarea europeană, în condițiile când sondajele atestă o susținere de 60% dintre cetățenii moldoveni pentru cursul european de dezvoltare.
Alte măsuri pentru diminuarea dependenței de „lumea rusă”
Alte decizii importante ale autorităților pro-europene țin de promovarea politicilor identitare, menite să diminueze influența rusă în Moldova. Pe această dimensiune s-a evidențiat efortul de redenumire în uzul oficial a limbii de stat în „română”. Acest lucru nu a devenit un șoc pentru majoritatea societății pe motiv că în practica publică ea s-a numit mereu așa de ani buni. E semnificativ că opoziția pro-rusă, care insistă pe utilizarea oficială a denumirii „limba moldovenească”, nu a fost capabilă să se opună vizibil redenumirii limbii de stat în română.
Tot în acest registru de ieșire de sub influența Moscovei se înscrie și intenția anunțată de guvernarea de la Chișinău de a abandona CSI, organizație a statelor post-sovietice dominată de Rusia. Plecarea Republicii Moldova din CSI prezintă un pas decisiv și principial de rupere de „lumea rusă” și revenirea în spațiul românesc al lumii europene.
Veșnicele sperietori și lecția războiului din vecinătate
Desigur, cursul Chișinăului către o opoziție mai hotărâtă față de Kremlin nu înseamnă că țara va putea scăpa rapid și fără durere de dependența de Rusia. Nici Moscova nu va renunța atât de ușor la influența sa în Republica Moldova. Cel mai probabil, Kremlinul va continua să se amestece în viața politică moldovenească: să finanțeze partidele pro-ruse; să-i sperie pe moldoveni cu amenințarea NATO; s-o acuze pe Sandu că încearcă să atragă Moldova în război etc.. Cu toate acestea, un astfel de scenariu nu trebuie să ducă la renunțarea privind politica de integrare europeană a Republicii Moldova, care are de demonstrat în practică că a învățat suficient de bine lecția războiului din Ucraina. Și acest lucru urmează să fie demonstrat în cadrul „Adunării Naționale Moldova Europeană”, care prin amploarea sa vine să confirme determinarea majorității cetățenilor moldoveni de a se detașa de „lumea rusă„ și de a se alinia lumii românești și civilizației europene. Iar de la Adunarea Națională încolo, mai rămân doar zece zile până la poziția pe care o va expune Comunitatea Politică Europeană față de aspirațiile și dovezile de europenizare ale Republicii Moldova.
doctor în istorie, comentator politic
IPN publică în rubrica Op-Ed articole de opinie semnate de autori din afara redacţiei. Opiniile exprimate în aceste materiale nu neapărat coincid cu opiniile redacţiei.
CPE
Vezi și:
- Nicu Popescu: Organizarea Summitului CPE a consolidat locul Moldovei printre statele europene
- RETROSPECTIVA IPN Summitul Comunității Politice Europene
- De ce și cum contează al treilea Summit CPE pentru Moldova. Op-Ed de dr. Dorina Baltag
- Ruslan Codreanu: Este firesc să ne unificăm forțele în jurul integrării europene
- Impactul CPE asupra viitorului european al Moldovei și Ucrainei. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Mihai Bologan: Cred că populația conștientizează că Summitul CPE a avut un impact pozitiv major
- Vlad Kulminski: Summitul CPE a iritat la maximum Federația Rusă
- Victor Juc: Diplomația trebuie să consolideze dialogul inițiat pe platforma Summitului CPE
- Summitul CPE - succes diplomatic pentru Republica Moldova. Dezbatere IPN
- Comunitatea Politică Europeană – Europa fără Rusia agresivă. Op-Ed de Victor Pelin
- Cristina Lesnic: Ar fi imoral și cinic, dacă nu am încerca să ne integrăm în UE cu o soluție pragmatică pentru regiunea transnistreană
- Alexandru Flenchea: Moldova trebuie să fie parte activă la aranjamentele de securitate în Europa
- Summitul Comunității Politice Europene - semnale pentru reintegrarea Republicii Moldova și integrarea țării în UE. Dezbaterea IPN.
- Nicolae Ciubuc: Accesul limitat la fondurile europene este una dintre problemele care ne împiedică să devenim competitivi
- Gheorghe Gaberi: Fermierii trebuie pregătiți să utilizeze tehnologii de ultima oră, o calitate bună și un randament bun
- Iurie Fală, despre Summitul CPE și oportunități pentru agricultură: Pe piața UE există loc pentru toți producătorii moldoveni
- Iurie Scripnic: Creditul de încredere obținut la Summitul CPE trebuie folosit cu maximă seriozitate
- Summitul CPE - oportunități pentru agricultură performantă și exportul produselor moldovenești. Dezbatere IPN
- „Cine se aseamănă, se adună” – discursul ambasadorului Italiei în Moldova Lorenzo Tomassoni, rostit la Chișinău cu ocazia Sărbătorii Republicii Italiene
- Securitatea Republicii Moldova privită prin optica summitului european. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Igor Munteanu: Transnistria este instrument de presiune a Moscovei asupra dorinței Moldovei de a deveni parte a UE
- Dinu Plîngău: UE vrea ca Republica Moldova să își mențină stabilitatea
- Ion Sula, despre rezultatele Summitului CPE: Avem deschidere din partea UE, dar și foarte mult de lucru pe intern
- Summitul CPE - oportunități deschise pentru accelerarea negocierilor cu UE. Dezbatere IPN
- Nicu Popescu: Prioritatea pentru acest an este achiziția unui radar
- Maia Sandu: Summitul CPE a demonstrat că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană este tot mai aproape
- Siegfried Mureșan: Summitul Comunității Politice Europene a fost un succes
- Maia Sandu: Să ne bucurăm și să fim mândri că am fost gazda summitului CPE
- Summitul Comunității Politice Europene. Galerie foto
- Summitul Comunității Politice Europene. Galerie foto
- Summitul CPE din Moldova: nu doar un „club pentru discuții”. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Emmanuel Macron, la Summitul CPE: Aderarea Moldovei la UE nu este doar realizabilă, ci un fapt care urmează să fie împlinit
- Volodymir Zelensky: Este nevoie de o societate unită în Republica Moldova
- Republica Moldova nu va renunța la regiunea transnistreană în procesul de integrare în UE
- Prim-ministrul Poloniei: Propunem să accelerăm procesul de aderare a Moldovei la UE
- Maia Sandu după Summit: Astăzi ne-am arătat puterea și unitatea
- Premierul Cehiei: Membrii CPE vor o ordine internațională bazată pe reguli
- Norvegia va aloca 50 de milioane de euro pentru Republica Moldova
- Roberta Metsola, despre perspectiva aderării Moldovei la UE în 2030: Ține de aspectele politice
- Klaus Iohannis: Summitul CPE a fost un succes
- Ministra de interne: Tabloul de securitate este în regim de normalitate
- Klaus Iohannis la Summitul CPE: UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru Moldova
- Italia susține calea pe care au ales-o Ucraina, Moldova și Georgia, Giorgia Meloni
- Volodymir Zelensky la Summitul CPE: Doar o coaliție puternică poate învinge teroarea Rusiei
- A început Summitul CPE. Maia Sandu: Cu toții avem un puternic interes de a îmbunătăți conectivitatea între țări
- Charles Michel: Summitul CPE e platforma pentru a coordona tot ce ține de domeniul energetic, securitate și infrastructură
- Roberta Metsola: Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană
- Josep Borrell la Summitul CPE: Restabilirea păcii trebuie să fie subiectul cheie
- Summitul CPE: Volodymir Zelensky și Maia Sandu au făcut primele declarații pentru presă
- Nicu Popescu la Bulboaca: Ne dorim accelerarea aderării noastre la Uniunea Europeană
- Delegațiile au ajuns la Summitul CPE, în vizorul a peste 650 de jurnaliștii
- Președintele Ucrainei a sosit la Summitul CPE
- NATO va proteja spațiul aerian al Moldovei pe durata Summitului CPE
- La Bulboaca sunt așteptate delegațiile oficiale
- Summit 2023. Maia Sandu: Depinde de noi toți cât de bine ne prezentăm
- RETROSPECTIVA IPN Summitul Comunității Politice Europene
- Astăzi în Moldova vor sosi 20 de delegații participante la Summitul CPE
- Piotr Comarov: Summitul CPE va deschide noi oportunități în domeniul eficienței energetice
- Sergiu Tofilat: Un risc care încă mai persistă - gazul rusesc, care în continuare vine în regiunea transnistreană
- Summitul Comunității Politice Europene: mizele pentru Moldova
- Victor Parlicov: Abordarea problemei securității energetice în cadrul Summitului CPE, deja înseamnă mult
- Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru securitatea și interconectarea energetică. Dezbatere IPN
- 48 de delegații și-au confirmat prezența la Summitul CPE din Moldova
- CPE agenda: quo vadis? Op-Ed de Dr. Dorina Baltag.
- Sancțiunile anti-corupție ale UE – un instrument util pentru lărgirea spre Est. Analiză de Dionis Cenușa
- Nicu Popescu: Pregătim anunțuri importante pentru Summit-ul din 1 iunie
- Puterea dialogului: Moldova întâmpină aliații europeni la Summitul CPE. Op-Ed de Petru Culeac
- Moldova are nevoie de un fond de investiții pentru întreprinderi sociale, declarație
- Summitul din 1 iunie – oportunitate pentru a discuta despre economie și antreprenorialul social
- Summitul de la Chișinău asigură statutul special de avanpost al UE în Caucaz. Op-Ed de Igor Chalenko, Ucraina
- Cancelarul german Olaf Scholz: Moldova nu este singură și are susținerea Europei
- Aspectul „imaginar” de incluziune socială a persoanelor de etnie romă trebuie exclus, CVM
- Maria Șleahtițchi: Republica Moldova are cu ce se integra în cultura comunității europene
- Dmitri Moruz: Trebuie să fim atenți și deschiși la minte pentru a valorifica oportunitățile Summitului CPE
- Romii își doresc să fie parte din familia europeană, însă cer mai multă informare
- Andrei Chistol: După Summitul CPE, interesul cetățenilor europeni față de Moldova va crește
- Summitul CPE - oportunități deschise pentru interconectarea culturală. Dezbatere IPN
- Summitul CPE - oportunitate de a sprijini statele pentru a fi mai active la nivel geopolitic în regiune, experți
- Nicu Popescu: Summitul CPE - cel mai important eveniment de politică externă de la Independență încoace
- Babă neagră și Ice Wine pentru liderii europeni care vor participa la Summitul CPE
- Moldova, nu ești singură! Mesajul oficialilor europeni înaintea Summitului Comunității Politice Europene
- Restricții pentru localnicii din Bulboaca. Vor putea circula pe 1 iunie doar cu permise speciale
- La Bulboaca, pregătirile sunt în toi: Summitul CPE – cel mai mare eveniment de politică externă
- Mihai Mogîldea: Summit-ul EPC ar putea aduce mai multe investiții în Republica Moldova
- Daniel Vodă: 44 de lideri și-au confirmat prezența la Summit-ul Comunității Politice Europene
- Emmanuel Macron: Moldova, ne vedem în curând!
- Ion Iordachi: Mesajele la Summitul CPE - primordiale pentru climatul investițional
- Viorel Chivriga: Summitul CPE va deschide multe căi pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova
- Sergiu Manea: Summitul CPE - Moldova are o șansă unică să spună lumii că e o destinație sigură
- Summitul CPE - responsabilități și oportunități economice deschise pentru Republica Moldova. Dezbatere IPN
- Victoria Roșa: Datorită Summitului CPE, Republica Moldova va fi în centrul Europei și pe agenda statelor UE
- Chiril Moțpan: Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova este un motiv de mândrie
- Octavian Țîcu: Liderii europeni au dat dovadă de mare curaj când au ales Republica Moldova să fie gazdă a Summitului CPE
- Adunarea Națională din 21 mai – mizele evenimentului și riscuri politice în contextul Summitului CPE. Dezbatere IPN
- Evenimente culturale pentru delegațiile participante la Summitul CPE
- Care este miza pentru UE la Summitul Comunității Politice Europene? Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Hărți cu trasee alternative de deplasare prin Chișinău în contextul Summitului CPE
- 42 de lideri de guverne și de state din Europa și-au confirmat prezența la Summitul CPE
- Străinii cu refuz de intrare în Moldova vor beneficia de cazare temporară în perioada Summitului CPE
- Summitul CPE va crește notorietatea Republicii Moldova și va deschide noi uși pentru mediul de afaceri, expert
- Summitul CPE va avea un impact major asupra celor mai importante sectoare din Moldova
- Circa 350 de jurnaliști internaționali vor să participe la Summitul CPE din 1 iunie
- Sergiu Iurcu: Societatea civilă trebuie și poate fi o voce importantă la Summitul Comunității Politice Europene
- Andrei Curăraru: Societatea civilă are un rol important în diseminarea informației despre avantajele Summitului CPE
- Mihai Mogîldea: Beneficiile organizării Summitului Comunității Politice Europene în Moldova depășesc investițiile
- Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru societatea civilă. Dezbatere IPN
- Poliția prezintă hărți cu rute alternative în contextul simulării pentru Summitul CPE
- Nicu Popescu: Obiectivul nostru este să aducem țara în UE la sfârșitul acestui deceniu
- Autoritățile publice centrale vor avea prioritate în cazul întrunirilor simultane
- Angajament strategic, stabilirea agendei și networking sau Cum poate Moldova să beneficieze de Summitul CPE. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Pe 14 mai va fi organizată simularea generală pentru Summitul Comunității Politice Europene
- Guvernul a invitat primarii să participe la Adunarea din 21 mai
- Ana Revenco: Provocările legate de securitate pot fi depășite prin comunicare, coordonare și cooperare
- Republica Moldova în centrul politicii europene. Op-Ed de Victor Pelin
- Conducerea de vârf, de Ziua Europei: Celebrăm pacea și unitatea familiei europene
- Măsuri sporite de securitate în perioada Summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie
- „Mișcarea pentru Popor” anunță că la 1 iunie va bloca circulația rutieră pe mai multe artere
- 200 de jurnaliști din 23 de țări au fost acreditați în prima săptămână pentru reflectarea CPE
- Alina Dandara, despre avantajele organizării summitului Comunității Politice Europene în Moldova
- Igor Klipii: E greșit să avem soluții separate pentru regiunea transnistreană și Găgăuzia în procesul de integrare în UE
- Eremei Priseajniuc: CPE - o platformă bună pentru a face tranziția de la Parteneriatul Estic la proiectul de extindere a UE
- Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru clasa politică. Dezbatere IPN
- Cetățenii sunt îndemnați să evite traseul Chișinău-Bulboaca în perioada 31 mai-2 iunie
- Principalele așteptări și mize ale viitorului Summit al Comunității Politice Europene din Moldova. Comentariu de Iulian Groza
- Alexandru Tănase: Moldova trebuie să dea dovadă de responsabilitate în vederea bunei desfășurări a Summitului CPE
- Alexandru Tănase: Republica Moldova a fost mereu un copil răsfățat al Europei
- Sute de persoane sunt așteptate la summitul din 1 iunie
- Poliția a început exercițiul de simulare a deplasării delegațiilor la summitul din 1 iunie
- 1 iunie – Ziua “copilului” Moldova. Ziua care va schimba destinul Patriei noastre. Op-Ed de Dumitru Țîra
- Elicopterul Black Hawk va survola capitala timp de mai multe zile, antrenamente moldo-poloneze
- Cum poți obține acreditarea de presă la Summitul Comunității Politice Europene
- Abonamente gratuite pentru participanții la Summitul Comunității Politice Europene
- Comunitatea Politică Europeană în proximitatea Rusiei: consolidarea “cercului de prieteni” din vecinătatea UE. Analiză de Dionis Cenușă
- Pe 1 iunie Moldova va deveni centrul Europei, Maia Sandu