Adrian Lupușor: Emiterea eurobondurilor accelerează investițiile în infrastructură

Republica Moldova trebuie să identifice noi oportunități de finanțare, iar emiterea eurobondurilor va asigura investiții pe termen lung în infrastructura țării. O spune directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor. Economistul a explicat că emiterea eurobondurilor va contribui la creșterea economică a țării și la creșterea bunăstării cetățenilor, notează IPN.

Potrivit directorului executiv Expert-Grup, Republica Moldova este una dintre țările care nu emite eurobonduri, iar această inexistență pe piețele financiare internaționale limitează vizibilitatea statului în cercurile investitorilor. Potrivit expertului, un eurobond este un instrument financiar cu ajutorul căruia guvernele se împrumută de pe piețele internaționale de capital.

„Asta înseamnă că Guvernul unei țări emite aceste eurobonduri care sunt procurate de către investitori la bursele internaționale. De regulă, acești bani sunt pe termen lung, e vorba de termene de 7-10 ani, acești bani intră în economie și se transformă în diverse proiecte de infrastructură. De regulă, aceste eurobonduri se emit la dobânzi competitive, mai mici decât cele de pe piața internă. Eurobondurile sunt emise în valută străină și asta implică și unele riscuri de schimb valutar. Țările din regiune precum Ucraina, Armenia, Tadjikistan, țări care nu sunt foarte departe de noi la capitolul dezvoltare au emis deja eurobobduri, pentru că avantajul este de a aduce în economie bani pe o perioadă mai lungă de timp, care pot fi investiți în proiecte majore”, a spus Adrian Lupușor în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Potrivit expertului, emiterea eurobondurilor va impulsiona și sectorul privat și va atrage mai multe investiții în economie.

„Eurobondul pavează calea dezvoltării pieței de capital. Odată ce o țară emite eurobonduri și accede în așa mod la piețele internaționale de capital se pavează drumul pentru companiile private ca și ele să acceadă pe piața de capital. Adică statul poate să ajute și sectorul privat să intre pe piața internațională de capital și aceasta va aduce mai multe investiții în economie. Știm cu toții cât de importante sunt investițiile pentru creștere economică și bunăstare”, a spus directorul executiv Expert-Grup.

Potrivit unui studiu realizat de Expert-Grup, cele mai recente și relevante emisii de Eurobond-uri au fost efectuate chiar în ianuarie 2020 de către România (1,4 miliarde euro, pentru 12 ani, la un randament de 2,025% și 1,6 miliarde Euro, pentru 30 ani, la un randament de 3,375%) și Ucraina (1,2 miliarde Euro, pentru 10 ani, la un randament de 4,375%).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.