Adrian Lebedinschi: CSM ar urma să-și atribuie un control deosebit în gestionarea cazului jafului bancar

Clasa politică din Republica Moldova trebuie să se consolideze sub un mesaj comun privind investigarea fraudei bancare. În particular, deputații ar trebui să voteze o declarație comună în acest sens. Opinia aparține deputatului Adrian Lebedinschi, membru al Fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și al Comisiei parlamentare de anchetă privind devalizarea sistemului bancar.

„Politicienii ar trebui, în primul rând, să vină cu unul și același mesaj legat de sustragerea miliardului. Aici chiar nu avem nicio contrazicere, doar că sunt câțiva deputați care cumva sunt vizați în proces și ar avea alte interese. În rest, toți ceilalți deputați care suntem de bună credință ar trebui să venim cu un mesaj în susținerea tuturor factorilor de decizie și tuturor angajaților din sistemul de drept care gestionează acest caz”, a declarat Adrian Lebedinschi în cadrul dezbaterilor publice „Investigarea fraudei bancare: acțiuni, percepții, termeni rezonabili” organizate de către IPN.

Deputatul consideră că Parlamentul Republicii Moldova trebuie să urmărească cu atenție sporită organele care anchetează cazul. Eventual, la o numită perioadă de timp să fie organizate audieri.

„Poate ar fi vorba și de o declarație comună care să o semneze și să o voteze deputați din plenul Parlamentului. Să fim mereu cu ochii pe ceea ce face procuratura pentru a nu admite careva abateri. Poate că ar fi bine să avem audieri în plenul Parlamentului măcar odată la două trei luni de zile cu referire la ceea ce se întâmplă, la ce etapă se află investigația. Poate nu cu numele persoanelor, dar ar trebui să cunoaștem care sunt solicitările procuraturii și ale CSM cu referire la cercetarea acestui caz”, a adăugat deputatul.

Adrian Lebedinschi precizează că CSM ar urma să-și atribuie un control deosebit în gestionarea acestui caz prin intermediul inspecției judecătorești, dar și a altor instrumente pe care le deține la nivel legal.

Dezbaterile „Investigarea fraudei bancare: acțiuni, percepții, termeni rezonabili” sunt ediția a 143-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.