Adrian Belîi: Trecerea spitalelor în gestiunea Ministerului Sănătății oferă posibilitatea finanțării țintite

Trecerea spitalelor raionale din gestiunea administrațiilor publice locale în gestiunea Ministerului Sănătății oferă posibilitatea de a investi rapid și țintit în infrastructura instituției medicale. O spune deputatul PAS, Adrian Belîi, potrivit căruia suma pe care o alocau consiliile raionale spitalelor era una foarte mică, iar din acest motiv pacienții nu aveau parte de condiții moderne de spitalizare și de precizia echipamentelor medicale performante, notează IPN.

Deputatul PAS, Adrian Belîi, spune că guvernarea și-a propus să modernizeze spitalele din țară și să ofere servicii medicale de calitate. Potrivit parlamentarului, vor fi create centre pentru asistența pacienților care suferă un accident vascular cerebral. Este vorba despre nouă centre AVC primare: în zona de nord – Edineț, Soroca și Bălți, centru – Orhei, Ungheni, Chișinău, Hâncești, Căușeni, iar în zona de sud – Comrat și Cahul. În Chișinău ar urma să existe două centre de AVC primar – la Institutul de Medicină Urgentă și Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.


„Reforma spitalelor ține de ajustarea asistenței medicale spitalicești la realitățile actuale, adică la condițiile actuale socio-economice, dar și la dezvoltarea științei tehnologice medicale. Un spital contemporan trebuie să fie un spital multidisciplinar și care oferă pacienților servicii de înaltă performanță. De aceea, nouă spitale din țară vor fi transformate suficient de mult pentru a deveni centre regionale de acordare a asistenței medicale în caz de accident vascular cerebral. Asta înseamnă dotare cu tomografie computerizată, cu laboratoare de radio-intervenție, dar și cu posibilitatea consultării la distanță”, a spus deputatul PAS, Adrian Belîi, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit deputatului, trecerea spitalelor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății este o reformă care permite majorarea investițiilor în infrastructură și eficientizarea managementului spitalicesc.

„Această reformă vizează coordonarea deciziilor și finanțarea țintită și rapidă a infrastructurii din jurul spitalului și a aspectelor care nu sunt acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină, dezvoltarea infrastructurii nemedicale a spitalului. De exemplu, termoizolarea, amenajarea spațiilor adiacente, parcării. Datele arată că acea cotă-parte cu care contribuiau consiliile locale în dezvoltarea spitalelor raionale era între 1% și 3%. Unde sunt fluxuri de bani, acolo sunt și interese, iar la nivel raional aceste fluxuri trezesc un interes deosebit. De aceea, pentru a da posibilitatea Ministerului Sănătății să finanțeze rapid și țintit acțiunile de modernizare a spitalelor s-a decis această reformă”, a explicat parlamentarul.

Legea privind trecerea spitalelor raionale din gestiunea autorităților publice locale în gestiunea Ministerului Sănătății a fost adoptată de Parlament în decembrie 2022. Potrivit legii, terenurile și clădirile spitalelor au rămas în gestiunea consiliilor raionale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.