Decizia Curții Constituționale de confirmare a rezultatelor referendumului este o victorie pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă au susținut sau nu modificarea Constituției. O spune șeful cabinetului președintelui, Adrian Băluțel, potrivit căruia accelerarea procesului de aderare va veni cu beneficii concrete pentru fiecare cetățean. Și liderul Blocului „Împreună”, Alexandru Bujorean, a calificat drept „o veste bună” decizia de ieri a Curții Constituționale și și-a exprimat speranța că rezultatul „la limită” al referendumului nu va accentua divizarea societății, transmite IPN.
Validarea rezultatului referendumului de către Curtea Constituțională presupune completarea preambulului legii supreme cu două aliniate noi. Astfel, Constituția reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova, iar integrarea în Uniunea Europeană devine obiectiv strategic.
„Este o victorie a tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Toți cei care s-au lăsat induși în eroare de dezinformarea despre Uniunea Europeană vor vedea cu ochii lor că Republica Moldova rămâne un stat independent, suveran, Republica Moldova nu vinde terenuri. Aceste modificări din Constituție vor aduce posibilități suplimentare tuturor cetățenilor și vor contribui ca viața tuturor să fie mai bună. Decizia Curții este o victorie pentru toți cetățenii, indiferent de opțiunea de la referendum. Pe măsură ce procesul de integrare europeană va avansa, cetățenii vor vedea beneficiile. Ele deja se văd și se simt în fiecare localitate. Cei care acum promovează narativul despre destabilizări, proteste, fracturi în societate, sunt cei care susțin războiul din Ucraina și cei care nu lucrează în interesul acestei țări. Nimeni nu-și dorește acum, mă refer la cetățenii de bună-credință o dezbinare”, a spus șeful cabinetului președintelui Republicii Moldova, Adrian Băluțel, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Și Alexandru Bujorean, unul dintre cei trei lideri ai blocului „Împreună”, și-a exprimat speranța că rezultatul votului din 20 octombrie nu va scinda societatea și nu va declanșa acțiuni de protest. Potrivit politicianului, după decizia Curții Constituționale, toți cei care vor promova un alt vector de dezvoltare, vor încălca legea supremă a țării.
„Este o veste bună pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Cel mai importat este să nu ne oprim aici și articolele incluse în legea supremă să se reflecte și în alte acte normative. Începând cu această zi, a promova un alt vector, a promova interesele unei țări care nu dorește binele Republicii Moldova ar însemna o încălcare flagrantă a Constituției. Ceea ce trebuie să conștientizăm ca societate este că nu mai putem merge cu jumătăți de măsură. Da, la referendum a fost și un vot de protest, a fost multă dezinformare, a fost și o palmă dată guvernării, pentru că acest referendum a fost tratat ca o acțiune politică. Noi, cei din blocul „Împreună”, am vorbit despre riscurile acestui referendum și despre faptul că el este folosit ca momeală ca să fie crescută prezența la vot. Dar eu sunt sigur că oamenii sunt conștienți că minoritatea într-o democrație se supune majorității și nu se va veni cu proteste”, a spus unul dintre liderii Blocului „Împreună”, Alexandru Bujorean.
Prezența la urne în cadrul referendumului republican constituțional din 20 octombrie a fost de 50,72%. Din numărul de alegători care au participat la plebiscit, pentru opțiunea „DA” au votat 749 719 de persoane, iar pentru opțiunea „NU” – 739 155 de persoane. 10 564 de voturi au înclinat balanța în favoarea modificării Constituției.