Adrian Albu:Alexandr Stoianoglo va milita pentru o politică externă echilibrată

Alexandr Stoianoglo, în calitate de președinte al Republicii Moldova, va milita pentru o politică externă echilibrată și echidistantă. Declarația a fost făcută de reprezentantul candidatului Alexandr Stoianoglo, Adrian Albu, în cadrul dezbaterii electorale organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit lui Albu, Alexandr Stoianoglo va fi un președinte al întregului popor, care nu va diviza societatea pe criteriul preferințelor politice sau geopolitice. Cu referire la războiul din Ucraina, Albu a punctat că Stoianoglo condamnă vehement orice război.

Reprezentantul candidatului Alexandr Stoianoglo a explicat în cadrul dezbaterilor electorale că Stoianoglo va fi un președinte al dreptății și supremației legii, un președinte care va negocia cu toate statele lumii doar prin prisma intereselor cetățenilor Republicii Moldova.

„Pe domeniul politicii externe domnul Stoianoglo s-a expus foarte clar. Republica Moldova este un stat geografic amplasat astfel încât nouă ne este sortit să avem relații bune cu toți. Noi trebuie să fim un stat primitor, prielnic, să avem o politică echidistantă, echilibrată, toate acțiunile pe care le avem pe plan internațional să fie în interesul cetățenilor noștri. Trebuie să fim contra celor care au dorința de a face imixtiuni în politica internă a țării noastre și să le spunem tranșant când depășesc limitele bunului simț și chiar tratatele internaționale care ne spun clar că orice stat nu are dreptul să facă imixtiune în treburile interne ale altor state”, a spus reprezentantul candidatului Alexandr Stoianoglo, Adrian Albu.

Potrivit lui Adrian Albu, în calitate de președinte, Alexandr Stoianoglo va construi relații bune atât cu statele europene, cât și cu țările CSI pentru a asigura piețe de desfacere și schimb de bune practici.

„Domnul Stoianoglo s-a exprimat clar că nu are nicio problemă cu niciunul dintre blocurile economice care ne înconjoară, nici cel din CSI, nici cel din Uniunea Europeană. Noi trebuie să aducem cele mai bune practici din ambele părți. În UE sunt multe tehnologii avansate, experți calificați care ar putea să ne consilieze să facem calitate, inclusiv în agricultură, nu să închidem Universitatea Agrară, așa cum au făcut cei din guvernarea actuală. Cu referire la războiul din Ucraina, noi condamnăm orice război, în orice parte a lumii. Noi suntem pentru pace”, a mai spus Adrian Albu.

Adrian Albu a punctat că PSRM nu agreează ideea organizării unui referendum privind introducerea vectorului european în Constituție, menționând că un astfel de exercițiu are menirea doar de a asigura capital politic concurentului electoral Maia Sandu.

„Noi nu comentăm referendumul pentru că nu suntem înregistrați în calitate de candidați la referendum, dar ambasadorul Janis Majeiks a răspuns în locul nostru. El a spus clar că acest referendum nu contează deloc, pentru că negocierile încă nu au loc. Acum referendumul este folosit în calitate de instrument politic pentru a ridica scorul procentual al actualului președinte care consideră că astfel va putea minți din nou diaspora și lumea” a explicat reprezentantul candidatului Alexandr Stoianoglo.

Ciclul de dezbateri cu genericul „Analizăm cererea și ofertele electorale” este realizat de către agenția de presă IPN, în perioada 08-10 octombrie 2024 cu sprijinul German Marshall Fund (SUA) și al Uniunii Europene.

La dezbaterea a treia, programată pentru joi, 10 octombrie sunt așteptați: Vasile Tarlev, desemnat de formațiunea politică „Partidul pentru Viitorul Moldovei”, Ion Chicu, desemnat de Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, și Octavian Țîcu, candidatul blocului electoral „Împreună”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.