Clinica „Repromed”, care era una din cele mai importante instituții private din Republica Moldova, se află astăzi într-o situație dezastruoasă, de la un profit net de 46 211 700 de lei în anul 2021 la unul de 3 336 994 de lei în 2023. Foștii asociați ai clinicii acuză că actuala administrație ar intenționa să aducă întreprinderea în prag de faliment.
Cristina Moșin, fiica doctorului și profesorului universitar Veaceslav Moșin, fost asociat al SRL „Repromed”, spune că întreprinderea este folosită ca „o momeală pentru a seca veniturile companiei, fiind preluate de căpușele conduse de clanul Hotineanu”. „Aceste companii căpușe – SRL „AIDMED”, SRL „Reconstruct Civil” și SRL „Z-Medizine” – au aceleași aspecte comune cu SRL Repromed, același asociat Hotineanu Alina, același administrator Lidia Lîsii, mama Alinei Hotineanu, același contabil, Svetlana Pavlov, același sediu și același gen de activitate. După cum arătă datele, ele au fost create doar cu un scop: de a falimenta compania SRL Repromed”, a comunicat Cristina Moșin în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
Cristina Moșin a menționat că, fără acordul asociaților, administratorul SRL „Repromed”, Lidia Lîsîi, a cesionat brandul „Repromed”, iar societatea cu răspundere limitată deja nu mai este titulară a brandului „Repromed”, el fiind cedat cu titlu gratuit către SRL „AIDMED”.
„AIDMED” și-a instalat aparate de casă și control la recepția Spitalului „Repromed”, încasând sume impunătoare de bani și folosind imaginea și resursele SRL „Repromed”. Mai multe persoane, beneficiind de serviciile Spitalului „Repromed”, aveau banii încasați de compania „AIDMED”, de care nimeni nu a auzit. Prin urmare, consumatorii au fost induși în eroare folosind website-ul, conturile de pe rețelele de socializare ale SRL „Repromed”, ei considerau că serviciile în incinta Spitalului „Repromed” sunt prestate de către SRL „Repromed”, când de fapt achitările se fac pe o companie căpușă „AIDMED”, a remarcat Cristina Moșin.
Ea a mai spus că „AIDMED” folosind același spațiu, același personal și echipament ca și SRL „Repromed”, neavând nici o activitate de marketing, a înregistrat rezultatul de 15,8 milioane de lei în 2021 și 73,6 milioane de lei în 2022, având cheltuieli minime. În toată această perioadă, accesul la informații și la procesele de decizie a companiei SRL „Repromed” a fost limitat, acuză Cristina Moșin.
Doctorul Veaceslav Moșin spune că, datorită activității sale și a echipei pe care a condus-o, SRL „Repromed” a înregistrat rezultate remarcabile, fiind una din cele mai renumite companii private din Republica Moldova. „Când compania aducea profit de 50 de milioane totul era bine, dar când la finele anului 2020 m-am îmbolnăvit de COVID – formă severă, iar după externare mi s-a fost depistat cancer de piele, s-a început calvarul. Pentru că starea mea de sănătate s-a înrăutățit și fiind nemulțumit cum este gestionată compania, am hotărât să îmi închei activitatea mea profesională și i-am propus familiei Hotineanu să cumpere 50% din capitalul social al companiei care îmi aparținea mie. Însă am fost refuzat”, a spus Veaceslav Moșin. Doctorul afirmă că atunci când a decis să-și doneze partea copiilor săi, Cristina și Veaceslav Moșin, și unei persoane apropiate familiei, „clanul Hotineanu” i-a declarat un adevărat război. „Am fost amenințat și intimidat de clanul Hotineanu, mi s-a spus că nu știu cu cine m-am legat, că ei au cunoștințe bune în structurile judecătorești și persoane cu influențe politice, că n-o să obțin nimic și că o să facă totul ca să-mi denigreze imaginea mea și a familiei mele”, a afirmat Veaceslav Moșin, care face apel la conducerea țării să ia atitudine față de acest caz care pune în pericol climatul investițional din Republica Moldova, știrbind nu doar imaginea domeniului medical privat.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.