ADEPT: Lipsesc criterii clare de indemnizare a angajaţilor din instituţiile bugetare

Nu există criterii clare pentru stabilirea locului de contaminare cu COVID-19 a angajaților altor autorități sau instituții bugetare, decât cele medicale, lucru care reprezintă o problemă extrem de periculoasă, comportând riscuri de coruptibilitate. În astfel de circumstanțe nu e clar cum au fost întocmite listele potențialilor beneficiari ai îndemnizațiilor de 16 mii de lei, se arată într-o notă analitică a Asociației ADEPT, realizată cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova, transmite IPN.

În nota analitică se presupune că există, probabil, un puternic lobby politic, care schimonosește abordările principiale în acordarea indemnizațiilor angajaților bugetari contaminați cu COVID-19. În cadrul ședinței Guvernului, unde a fost adoptată o hotărâre în acest sens, premierul s-a referit în mod expres la 320 de lucrători medicali care merită indemnizații. Hotărârea finală, publicată la 26 iunie, prevede alocarea a 5 120 milioane de lei pentru 320 de persoane, așa cum a propus premierul, numai că din sistemul medical sunt doar 141 de persoane. Celelalte 179 sunt din structurile administrației publice.

„Este imposibil de explicat de ce Guvernul a acceptat să ofere indemnizații angajaților administrației locale, supuși criticilor vehemente, excluzându-i din lista beneficiarilor pe angajații ministerelor și SPPS. E dificil de crezut că autoritățile locale ar avea criterii elaborate pentru dovedirea contaminării cu COVID-19 la locul de muncă, în timp ce autoritățile centrale nu dispun de astfel de criterii”, se arată în notă ADEPT.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.