ADEPT îndeamnă autoritățile să grăbească introducerea votului electronic

Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, parte a Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, îndeamnă autoritățile Republicii Moldova să grăbească procesele pentru implementarea votului electronic, care să faciliteze în special votarea în diasporă. Declarația a fost făcută de Igor Boțan, director executiv ADEPT, în cadrul unei prezentări a rezultatelor votării în străinătate la alegerile din 11 iulie, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Boțan, votul electronic ar urma să fie introdus treptat, pe parcursul a câtorva cicluri electorale, în paralel cu votul tradițional. După ce ne vom asigura că votul electronic e sigur, autoritățile pot renunța la deschiderea secțiilor de vot peste hotare, e de părere expertul.

De altfel, procesul deschiderii secțiilor de votare în diasporă a fost unul controversat în aceste alegeri. Potrivit datelor compilate de ADEPT și Promo-LEX pe platforma alegeri.md, înregistrarea prealabilă în diasporă a crescut în ultimii trei ani. De exemplu, cu 120% în Germania, cu 81% în Italia și 71% în Marea Britanie.

Cu toate acestea, CEC a decis inițial să deschidă 139 de secții în străinătate, tot atâtea cât pentru prezidențialele din 2019, deși Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandaseră nu mai puțin de 191. După mai multe proteste și contestări în instanța de judecată, autoritatea electorală s-a înduplecat și a deschis în cele din urmă 150 de secții, invocând finanțarea insuficientă din partea executivului.

„Îndemnul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte către CEC și autorități este să implementeze întocmai prevederile legale. Nu e vorba despre crearea privilegiilor pentru cetățenii noștri aflați într-o țară sau alta. Este o formulă atât de simplă”, a declarat Igor Boțan, referindu-se la criteriile legale pentru stabilirea secțiilor de vot în străinătate.

După lege, înregistrarea prealabilă nu este unicul criteriu de luat în calcul. Alte criterii sunt numărul estimativ de moldoveni aflați în țările respective și participarea la scrutinele precedente. La scrutinul din 11 iulie, campioni la votare au fost moldovenii din Italia (66 de mii), Germania (26 de mii), Marea Britanie (24 de mii), Franța (23 de mii) și România (15 mii). „În Federația Rusă s-a votat mult mai lejer”, rata per secție de vot fiind de 5-6 ori mai mică decât în Europa de vest”, a remarcat Igor Boțan.

În altă ordine de idei, directorul executiv ADEPT a prezentat lista preliminară a deputaților aleși. Așa cum era de așteptat după revenirea la sistemul proporțional, 63 din 101 de deputați sunt domiciliați în Chișinău, a doua cea mai bine reprezentată unitate teritorial-administrativă fiind Găgăuzia, în timp ce 11 unități nu sunt reprezentate deloc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.