Acuzații la adresa președintelui Asociației Patronale a Metalelor

Reprezentanții Asociației Patronale Moldovenești de Reciclare și Colectare a Metalelor Feroase și Neferoase susțin că, și după intentarea așa-numitului dosar „Metalferos”, unicul agent economic care activează nestingherit pe piața deșeurilor de metale este compania fondată și condusă de Valentin Eșanu. Potrivit lor, acesta a ridicat prețul de achiziție la metale, deschide puncte de noi de colectare și acest fapt dovedește că afacerea sa merge foarte bine, iar acțiunile sale, inclusiv scrisoarea deschisă către mai mulți demnitari, are ca scop victimizarea sa și inducerea în eroare a opiniei publice.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Asociației Patronale Moldovenești de Reciclare și Colectare a Metalelor Feroase și Neferoase, Ion Drăniceru, a declarat că „așa-numita” Asociație Patronală a Metalelor, condusă de Valentin Eșanu, nu reprezintă jucătorii de pe piața metalelor. Potrivit lui, Asociația Patronală Moldovenească de Reciclare și Colectare a Metalelor Feroase și Neferoase este cea care reprezintă interesele tuturor jucătorilor de pe piața deșeurilor metalelor feroase și neferoase și are ca asociați circa 20 de companii.

„Așa-numita asociație (Asociația Patronală a Metalelor) este fondată din trei întreprinderi, dintre care una pe care a fondat-o el, una administrată de fratele său și alta condusă de o altă persoană. Toate aceste companii sunt controlate și dirijate din umbră de Valentin Eșanu”, susține Ion Drăniceru.

Potrivit lui Ion Drăniceru, Valentin Eșanu „așa-numitul martor principal pe dosarul „Metalferos”, care declară deschis că este persecutat și intimidat, inclusiv de companiile vizate în dosar, se declară și este declarat drept deținut politic, inclusiv de organele de urmărire penală. În opinia sa, Valentin Eșanu ar fi indus în eroare demnitari, inclusiv oficiali străini, iar ca urmare aceștia îi apără interesele, considerând că este nevinovat. „Toate acțiunile lui de a se arăta drept o persoană persecutată, inclusiv politic, au avut efect. Dânsul și-a atins scopul. Deci, cum poate fi declarată o persoană drept deținut politic, atunci când există probe exacte și concrete aduse de către organele de stat, unde se constată infracțiunile comise de către acesta?”, se întreabă Ion Drăniceru.

Acesta mai declarat că Valentin Eșanu, prin acțiunile sale din perioada 2013-2017, a prejudiciat bugetul de stat cu circa 12 milioane de lei, potrivit constatărilor  organelor fiscale. Valentin Eșanu, cu datorii enorme la bugetul de stat, este declarat în calitate de martor principal pe un dosar de rezonanță. Mai mult, a fost exonerat de urmărire penală în toate dosarele în care există probe concrete despre vinovăția sa, mai afirmă Ion Drăniceru.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.