Acuzații la adresa Invitro Diagnostics cu privire la testarea incorectă la COVID

În pandemie, centrul Invitro Diagnostics ar fi utilizat o metodologie incorectă de testarea la COVID-19, utilizând un test pentru investigarea mai multor persoane. Datele prezentate de către administratorul centrului cu privire la testele COVID efectuate pe parcursul a doi ani sunt diferite de datele de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Declarațiile în acest sens a făcut administratorul GBG-MLD, Tudor Ceaicovschi, care afirmă că neregulile, dar și în general devalizarea Invitro Diagnostics a început în anul 2021, când prin metode ilegale, fiul său, Alexandru Ceaicovschi, a fost înlăturat de la administrarea afacerii.

Într-o conferință de presă la IPN, Tudor Ceaicovschi a declarat că în pandemie fiecare laborator era obligat să prezinte informații cu privire la numărul de teste COVID efectuate zilnic. „Conform raportului prezentat de directorul Balanuță, în 2020 au fost efectuate 59 854 de teste COVID, pe când conform informației oficiale a ANSP în 2020 au fost efectuate 68 800 de teste. Diferența pentru anul 2020 constituie 8 966 de teste. Iar în anul 2021 au fost efectuate 237 293 de teste, pe când conform informației oficiale oferite de ANSP au fost efectuate 272 598 de teste. Diferența pentru anul 2021-2022 constituie 35 305 teste COVID”, a spus Tudor Ceaicovschi.

Potrivit lui, cifrele indică o diferență de aproximativ de 32 de milioane de lei, care nu se regăsește în evidența contabilă a companiei Invitro Diagnostics. „Din analiza datelor prezentate de către domnul Balanuță, rezultă că în anul 2020 dintr-un test procurat se efectua o investigație pentru fiecare pacient COVID, pe când în anul 2021 dintr-un test procurat de la producător, conform evidenței contabile, se efectua 2,2 teste, iar conform cifrelor de la ANSP, dintr-un teste procurat se făceau 2,5 investigații. Această diferență explică faptul că, sub administrarea domnului Balanuță, nu toate testele prelevate de la pacient erau efectuate conform metodologiei aprobate de producătorul testelor COVID”, a menționat administratorul GBG-MLD. Tudor Ceaicovschi consideră aceste aspecte trebuie să constituie obiectul investigațiilor organelor de drept.

Avocatul Vitalie Nagacevschi declară că este vorba o metodologie incorectă, în primul rând din punct de vedere moral, iar în al doilea rând – din punct de vedere tehnologic. „Deoarece, când se folosește un test la mai multe persoane, el nu are aceeași sensibilitate. Noi plăteam ca pentru un test deplin, dar primeam ceea ce ni se oferea. Și noi nu puteam să verificăm. Adică, era iarăși o fraudă de proporții care a adus supra profit celor care controlează resursele financiare de la Invitro”, precizează avocatul.

„Din informațiile neverificate se constată într-un fel că banii parțial au fost folosiți inclusiv pentru finanțarea activităților politice din Republica Moldova, a partidelor care atentează la orânduirea constituțională din Republica Moldova. Desigur că noi am denunțat toate aceste ilegalități la autoritățile din Republica Moldova în speranța că va fi efectuată o investigație completă, de la A la Z, cu concluziile de rigoare. Și în cazul în care se impune, cu hotărârile eventuale ale autorităților, ale instanțelor de judecată, ale procurorilor, ale ofițerilor de urmărire penală”, a mai spus Vitalie Nagacevschi.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.