Actori culturali din peste 20 de raioane au elaborat strategii în domeniu la nivel local
Instituţii culturale din peste 20 de raioane au elaborat strategii culturale pentru următorii patru ani în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor de dezvoltare a Moldovei prin întărirea sectorului cultural”, transmite Info-Prim Neo.
Katherine Watson, directorul Fundaţiei Culturale Europene, care a implementat proiectul, a menţionat la o conferinţă de presă că proiectul de trei ani (2007-2010) a investit în oameni şi în capacitatea acestora pentru un management calitativ al proiectelor în domeniul culturii. În cadrul proiectului a fost stimulat şi facilitat dialogul deschis între sectorul neguvernamental şi factorii de decizie în domeniul culturii, prin dezbateri, traininguri interactive şi elaborarea unor studii de caz, care să le permită managerilor culturali să găsească surse financiare şi să identifice potenţialul cultural local.
Directorul de programe al Fundaţiei Soros-Moldova, Victoria Miron, a menţionat că marele succes al proiectului l-a constituit dezvoltarea capacităţilor oamenilor de cultură de a-şi gestiona de sine stătător unitatea culturală şi de a căuta surse financiare pentru dezvoltarea domeniului dat în localitatea în care locuiesc. „Ceea ce am început să facem este să le oferim actorilor culturali şi managerilor din domeniul culturii mai multe cunoştinţe despre politici culturale şi cum se elaborează acestea. Spre regret, cultura în Moldova funcţionează doar de la un eveniment la altul şi nu există o viziune definită în acest sens”, a explicat Victoria Miron.
Directorul Centrului de Politici Culturale, Veaceslav Reabcinschi, a subliniat că politicile culturale implementate la nivel local în peste douăzeci de raioane ale Republicii Moldova trebuie susţinute şi de autorităţile de la Chişinău.
Expertul internaţional din România, Corina Răcean, a subliniat că succesul acestui proiect cultural de trei ani este că şefii secţiilor raionale de cultură au fost instruiţi cum să descopere singuri posibilităţile de dezvoltare a domeniului pe care îl gestionează. „În momentul în care se focalizează interesele într-o anumită direcţie, banul nu mai devine o problemă. Ceea ce am făcut în cadrul acestui proiect este că am încercat să scoatem actorii culturali în afara cadrelor de funcţionare de zi cu zi şi să-i facem să privească în afara lor şi să descopere acele tipuri de resurse care ajută”, a adăugat expertul.
Bugetul total al proiectului a fost de 465 de mii de euro, finanţarea provenind din trei surse – Ministerului Afacerilor Externe al Olandei prin programul ”Matra”, Fundaţia Culturală Europeană şi Fundaţia Soros-Moldova.