Guvernul a operat un șir de modificări în anexele la decizia sa ”Cu privire la aprobarea structurilor, efectivelor de personal a și indemnizațiilor de funcție ale instituțiilor serviciului diplomatic din Republica Moldova, din 16 martie 2010. Acestea își propun să dinamizeze activitățile serviciilor comercial-economice în cadrul misiunilor diplomatice ale Moldovei în Republica Federală Germania și Republica Polonă, transmite IPN.
Dinamizarea este condiționată de necesitatea fortificării platformelor de colaborare și de valorificare a potențialului comercial-economic și investițional al țărilor respective. Inclusiv, în contextul implementării Acordului de Liber Schimb, Aprofundat și Comprehensiv, parte a Acordului de Asociere cu UE.
Astfel, se prevede restructurarea birourilor comercial-economice prin transferarea funcției de consilier din Ambasada moldovenească în Germania, cu sediul la Berlin, în cadrul Consulatului general din orașul Frankfurt pe Main, în apropiere de centrele unde este concentrat mediului german de afaceri și investiții ( Stuttgard, Munchen, Hanovra). De asemenea, se propune transferul funcției de secretar I din Ambasada Republicii Moldova în România în Republica Polonă.
Consolidarea capacităților birourilor comercial-economice din cadrul misiunilor diplomatice va permite realizare unor proiecte importante în domeniul industriei automobilistice, promovarea exporturilor moldovenești pe piața UE, atragerea investițiilor unor firme germane care activează în Polonia și doresc să se extindă în țări-terțe, în parte în Republica Moldova.
Republica Federală Germania și Republica Polonă au fost identificate, potrivit unor studii, inclusiv, lansate sub egida Băncii Mondiale și Comisiei Europene printre cele 5 țări - țintă de atragere a investițiilor, tehnologiilor și experienței pentru dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova.