Activiști insistă pe aplicarea Regulamentului privind întreținerea animalelor în Chişinău

Activiști pentru protecția drepturilor animalelor insistă pe aplicarea Regulamentului privind întreținerea animalelor de companie cu şi fără stăpân în municipiul Chișinău. Ei spun că, deși documentul a fost aprobat încă acum câțiva ani, prevederile acestuia rămân pe hârtie. Zeci de petiții și solicitări trimise autorităților locale rămân fără răspuns, a menționat Olga Gherș, activistă pentru protecția drepturilor animalelor, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Olga Gherș a precizat că de ani buni activiștii pentru protecția drepturilor animalelor militează pentru reglementări mai eficiente în domeniu, pentru o lege care să producă consecințe favorabile atât  la nivel național, cât și în municipiul Chișinău.

Din anul 2019, în municipiul Chișinău problema animalelor fără stăpân este gestionată de întreprinderea municipală Regia „Autosalubritateˮ. Activiștii au fost insistenți, au scris multe solicitări în diferite instanțe, au fost făcute verificări la Necropola municipală, au venit cu sugestii. Autoritățile nu au făcut decât să propună crearea unei noi întreprinderi municipale care să fie responsabilă de acest domeniu. În rest, lucrurile bat pasul pe loc. La Necropola municipală în continuare nu există condiții pentru întreținerea maidanezilor care sunt considerați agresivi și sunt capturați de pe străzile urbei. În lipsa unei legi, situați animalelor fără stăpân nu poate fi gestionată nici la nivel municipal, nici la nivel național, spune activista.

Olga Gherș  spune că anul trecut a fost elaborată o petiție colectivă și expediată la 25 de deputați din Parlament, din trei fracțiuni parlamentare, precum și președintei țării, Maia Sandu. Autorităților li s-a cerut promovarea unei legi care să protejeze animalele. În acest an, deputata PAS Iulia Dascălu a inițiat consultări publice pe un proiect de lege privind protecția animalelor, îmbunătățit la sugestia societății civile.

O altă activistă și voluntară, Diana Iurna, a spus că aprobarea legii în cauză va aduce multiple beneficii. Aceasta lege va proteja animalele de cruzime și exploatare. De asemenea, va crește nivelul de educație, contribuind la dezvoltarea empatiei și responsabilității la cetățenii țării.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.