Acţiunile FI în proces de lichidare se vor comercializa în continuare la BVM
De la 1 august, 3 fonduri de investiţii (FI) aflate în proces de lichidare au început repartizarea mijloacelor obţinute de la vânzarea activelor lor către acţionari. Acestea sunt fondurile Glorinvest, Migdalinvest şi Cărpineniprivatinvest. Repartizarea mijloacelor băneşti se face prin intermediul BC Investprivatbank şi al filialelor acesteia, în funcţie de numărul de acţiuni deţinute de acţionar.
Astfel, pentru o acţiune la Glorinvest revine 49 bani, la Migdalinvest 44 bani şi 75 bani la Cărpineniprivatinvest. Din toamnă, acestor trei FI li se va alătura fondul Incom-invest, la o acţiune a căruia va revini 1,36 lei. Banii vor fi repartizaţi tot prin BC Investprivatbank.
Precum a menţionat pentru Info-Prim Neo Elena Pui, membru al Consiliului de Administraţie a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), doar patru FI din cele 25 aflate în proces de lichidare au reuşit să vândă toate pachetele de acţiuni în termenul stabilit - 1iulie 2008. Restul nu s-au încadrat în acest termen.
Astfel, din cele 623 de pachete care au aparţinut iniţial FI aflate în proces de lichidare forţată şi 372 care au aparţinut FI în proces de lichidare benevolă, au mai rămas necomercializate circa 200.
Potrivit legislaţiei, acţionarilor acestor fonduri urma să le fie repartizate, concomitent cu mijloacele băneşti obţinute de la comercializarea în termen a pachetelor de acţiuni, şi acţiunile restante.
„Pe de o parte, acest fapt va majora excesiv numărul de acţionari la unele întreprinderi. Pe de altă parte, s-ar putea ca o acţiune să revină la doi sau trei acţionari, sau să fie la întreprinderi din alte zone ale ţării decât cea în care îşi are reşedinţa un acţionar sau altul. Este evident că e mai normal ca oamenilor să le fie repartizate mijloace băneşti şi nu acţiuni, despre valoarea practică a cărora nu se poate de spus nimic. Unele sunt în SA insolvabile. De aceea noi propunem ca cele 200 pachete de acţiuni să fie expuse la licitaţie la Bursa de Valori a Moldovei şi vândute la cel mai mare preţ propus de cumpărător, iar mijloacele obţinute să fie repartizate ulterior acţionarilor. Acest mod de vânzare a acţiunilor s-a dovedit a fi unul eficient la licitaţiile din luna iunie, în cadrul cărora au fost comercializate cele mai multe pachete de acţiuni ale FI aflate în proces de lichidare”,- a spus Elena Pui.
Proiectul de decizie în acest sens al CNPF mai propune simplificarea procedurii de perfectare a titlurilor de proprietate asupra acţiunilor pentru acţionarii FI. Până acum, propunerile CNPF au fost avizate pozitiv de mai multe ministere şi urmează a fi transmise Guvernului.