Actele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă la prezidențiale vor fi depuse din 1 septembrie

Documentele necesare pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova vor fi depuse la sediul Comisiei Electorale Centrale, începând cu 1 septembrie și terminând cu 11 septembrie. O decizie în acest sens a fost luată în ședința de astăzi a CEC, transmite IPN.

Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a precizat că actele vor fi depuse la sediul Comisiei (Vasile Alecsandri, 119), biroul 202. În zilele de 1, 2, 3, 4, 7, 9, 10 și 11 septembrie actele vor putea fi depuse între orele 09.00 și 17.00, iar pe 5 și 6 septembrie, între orele 10.00 și 16.00.

Grupul de inițiativă pentru susţinerea candidatului este constituit din cel puţin 25 de persoane şi cel mult 100 de persoane cu drept de vot. Grupul de iniţiativă se constituie în urma unei adunări, la care se susţine candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, se alege conducătorul grupului şi se aprobă lista membrilor grupului de iniţiativă, cu indicarea datelor de identitate ale acestora. Grupul de iniţiativă poate susţine un singur candidat la funcţia de preşedinte. Membrii unui grup de iniţiativă nu pot fi în acelaşi timp membri ai altui grup de iniţiativă. În cazul partidelor politice şi blocurilor electorale, grupul de iniţiativă se constituie în aceleaşi condiţii.

Lista membrilor grupului de iniţiativă, în care este indicat conducătorul acestui grup, se depune la Comisia Electorală Centrală, cel târziu cu 50 de zile înainte de ziua alegerilor, de către persoana propusă drept candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. În listă se indică numele şi prenumele, anul naşterii şi domiciliul membrilor grupului de iniţiativă. Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, Comisia Electorală Centrală înregistrează grupul de iniţiativă şi eliberează membrilor acestui grup legitimaţii în decursul a 3 zile de la data depunerii listei membrilor.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.