Acordului de Asociere înseamnă că liberalizarea regimului de vize devine mai aproape CAMPANIE IPN

La Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 29 noiembrie 2013, Republica Moldova va intra într-o nouă fază de relaţii cu Uniunea Europeană. Ce aduce aceasta şi cum va influenţa ea viaţa cetăţenilor moldoveni de acasă şi de peste hotare? Ce avem de câştigat şi ce trebuie să facem fiecare dintre noi pentru ca acest beneficiu să devină posibil? Cum se vor răsfrânge noile condiţii asupra relaţiei Republicii Moldova cu alte ţări? Agenţia IPN îşi propune să caute împreună cu dumneavoastră răspunsuri la aceste şi alte întrebări care frământă societatea, în cadrul ciclului de materiale cu genericul: „Asocierea cu UE pe înţelesul tuturor”.

---


Parafarea Acordului de Asociere înseamnă pentru cetăţenii care vor dori să plece peste hotare – fie în scopuri de călătorie, fie în scopuri de serviciu – că liberalizarea regimului de vize devine deja un fapt extrem de apropiat, susţine şeful Biroului relaţii cu diaspora. „Ceea ce este de remarcat în cazul Summitului de la Vilnius este că Republica Moldova îşi ia nota de merit pentru faptul că şi-a îndeplinit, în totalitate, temele de acasă. De acum încolo totul va depinde de deciziile care sunt luate în capitalele europene”, spune Victor Lutenco.

Mai mult, din moment ce Republica Moldova va fi parte a Acordului de Liber Schimb şi se va asocia politic cu UE, va fi posibilă extinderea şi aprofundarea acordului pentru aviaţia civilă, iar datorită liberalizării regimului de vize vom avea călătorii mai intense.

„Aceasta presupune că fluxul de pasageri va fi mult mai mare prin Aeroportul Internaţional Chişinău şi interesul companiilor străine pentru Moldova va creşte, ceea ce va duce la ieftinirea biletelor. Astfel, vom avea un acord liberalizat de vize, care aparent nu ar avea nimic comun cu preţurile şi accesibilitatea călătoriilor. Dar de fapt el influenţează foarte mult”, a spus şeful biroului. Totodată, datorită Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător vor exista o serie de beneficii la capitolul locuri de muncă, mai accesibile şi mai bine plătite, dar mai ales şi la nivelul standardelor de viaţă.

În acelaşi timp, Victor Lutenco spune că va exista şi un „disconfort”, care însă nu va fi de lungă durată. „Devenind parte la spaţiul acesta al călătoriilor fără vize în UE, Moldova la sigur va trezi interes pentru alte ţări, ţări terţe, în calitate de ţară de tranzit pentru migraţia în UE. Aici s-ar putea să observăm mai multe cazuri de migraţie ilegală”.

Un alt aspect care poate duce la aşteptări nerealizate este faptul că regimul liberalizat de vize nu înseamnă libertatea emigrării din Republica Moldova. Acesta presupune o facilitare a plecării în UE pentru o perioadă limitată de până la 90 de zile, însă  dreptul de a munci şi dreptul de şedere permanentă reprezintă procese aparte, care sunt reglementate prin legislaţia internă a fiecărui stat din UE. „Aici este important să ştim să comunicăm şi să transmitem cetăţenilor ce anume presupune regimul liberalizat de vize, ca ulterior să nu ne ciocnim de aşteptări nerealizate”, a spus Victor Lutenco, adăugând că aspectele pozitive ale proceselor de asociere vor fi totuşi net superioare celor negative.

Victor Lutenco spune că rolul cetăţeanului simplu este să analizeze opţiunile şi să facă o alegere, dacă doreşte să susţină o astfel de orientare. În al doilea rând, ceea ce este foarte important, cetăţeanul trebuie să ştie că trebuie să respecte legislaţia.

Irina Ţurcanu, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.