Acord moldo-japonez pentru cooperarea în domeniul vamal

Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei au semnat un acord de asistență administrativă reciprocă și cooperare în domeniul vamal. Documentul prevede schimb de informații pentru aplicarea legislației vamale și prevenirea fraudelor vamale, asigurarea securității economice. Iar, ca rezultat, vămuirea se va efectua mult mai repede, a precizat Igor Talmazan, directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, după semnarea acordului, transmite IPN.

Igor Talmazan a spus că documentul va asigura condiții pentru facilitarea comerțului internațional, prin simplificarea și armonizarea procedurilor vamale. Acordul prevede acordarea de către administrațiile vamale ale Republicii Moldova și ale Japoniei a asistenței administrative reciproce pentru aplicarea corectă a legislației vamale, pentru prevenirea, investigarea și combaterea fraudelor vamale, evaluarea exactă a plăților vamale, respectarea interdicțiilor, restricțiilor și măsurilor speciale de control, precum și pentru asigurarea securității lanțului comercial internațional de aprovizionare, a punctat Igor Talmazan.

Yoshihiro Katayama, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, a subliniat că acordul vine să extindă cooperarea economică moldo-japoneză și în domeniul vamal. Documentul oferă autorităților vamale din Republica Moldova cadrul juridic pentru efectuarea schimburilor de informații relevante și cunoștințe necesare pentru aplicarea corespunzătoare a legislației vamale, asigurarea securității și protejarea intereselor economice.

Ambasadorul a adăugat că Guvernul Japoniei susține Republica Moldova încă din primii ani de proclamarea independenței, oferindu-le partenerilor moldoveni, pentru prima dată în 1993, un lot de vaccinuri și medicamente în valoare de peste 2 milioane de dolari. „De atunci, programele japoneze de asistență pentru dezvoltare s-au extins, cuprinzând diverse domenii, precum modernizarea agriculturii, fortificarea sistemului de sănătate, producerea durabilă de energie, promovarea patrimoniului național, promovarea culturii și artei, susținerea inițiativelor locale, prin intermediul cunoscutului program de granturi „Kusanone”. Noi, Guvernul Japoniei și poporul japonez, am fost mereu alături de prietenii noștri din Republica Moldova”, a menționat diplomatul japonez.

În anul curent se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Japonia și Republica Moldova. „Valorile fundamentale, precum democrația, supremația legii, respectarea drepturilor omului și principiilor economiei de piață, constituie temelia relațiilor noastre bilaterale”, a adăugat Yoshihiro Katayama.

Ceremonia de semnare a Acordului a fost precedată de o întrevedere bilaterală, în cadrul căreia directorul Serviciului Vamal și ambasadorul Japoniei la Chișinău au discutat despre stadiul actual al cooperării vamale dintre Republica Moldova și Japonia, exprimându-și disponibilitatea pentru dezvoltarea în continuare a dialogului bilateral în domeniul vamal.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.