Atunci când acceptăm diferențele și cultivăm diversitatea, creștem o generație incluzivă, unde vocea fiecăruia poate fi auzită. Totul pornește în familie, apoi se extinde în comunitate. Despre importanța acceptării și promovării diversității a vorbit Xenia Siminciuc, ofițeră pentru drepturile omului la Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, în cadrul unei discuții publice organizate la Biblioteca Națională, transmite IPN.
Xenia Siminciuc are vederea slabă de la naștere. Vede doar 5% din ceea ce văd oamenii din jur, însă încearcă să îi motiveze pe alții cu propriul exemplu. Femeia promovează importanța renunțării la stereotipurile care îi vizează pe părinții sau viitorii părinți cu dizabilități. Când a rămas însărcinată, medicii i-au propus să întrerupă sarcina, dar a refuzat. „Uneori medicii nu se gândesc la faptul că niște cuvinte rostite din necunoaștere pot influența starea psihologică a viitoarei mame. De aceea, noi trebuie să fim foarte atenți despre ce vorbim, ce terminologie folosim și cum comunicăm cu mămicile. Când am născut o fetiță sănătoasă, am avut o bucurie enormă, dar țin minte că înainte de asta unii membri ai familiei au avut dubii în acest sens”, a spus Xenia Siminciuc.
Ofițera pentru drepturile omului a menționat că rolul familiei în formarea personală a copilului este esențial. Copilul cu dizabilitate trebuie să fie susținut de părinți în aceeași măsura ca și un copil normotipic. E necesar să se pună accentul pe abilități, nu pe dizabilitate. „Din cauza atitudinii discriminatorii, multe persoane cu dizabilități se află într-o goană permanentă de a demonstra ceva societății, ceea ce nu este deloc ușor și afectează starea emoțională a persoanelor”, a spus Xenia Siminciuc.
Elena Pintilei, director general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, a afirmat că familia rămâne acel segment al societății unde se formează tinerii. De bunăstarea familiei depinde cetățeanul nostru din ziua de mâine. „Noi suntem un popor creștin care crede în importanța familiei, ne iubim părinții, ne respectăm bunicii. Acesta este specific poporului nostru, îndeosebi celui din Basarabia, și aș vrea așa să rămânem în continuare”, a spus directorul bibliotecii.
În dialog au fost implicați mai mulți tineri care au fost informați despre standardele internaționale și naționale privind familia, dreptul la familie al persoanelor cu dizabilități, promovarea acceptării familiilor diverse în societate, importanța protecției în cazul violenței în familie. Tinerii au participat și într-un exercițiu privind efectul etichetelor sociale asupra stării psihologice a persoanei.
În contextul Zilei Internaționale a Familiei, care este marcată pe 15 mai, Biblioteca Națională găzduiește și o expoziție tematică: „Familia - factor fundamental în dezvoltarea societății”. Aceasta cuprinde 120 de publicații ce reflectă dreptul familiei, oglindește strategii și programe pentru educarea copiilor, reflectă modalitățile și beneficiile colaborării dintre școală și familie, oglindește tendințele demografice, inclusiv îmbătrânirea și solidaritatea intergeneraționlă, a precizat Elena Zosim, specialist superior, Serviciul lectura publică, Biblioteca Națională.
Ziua Internațională a Familiei a fost instituită de Națiunile Unite în 1993 ca o modalitate de a crește gradul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă familiile din întreaga lume și de a evidenția rolul important pe care îl au familiile în comunitate. În Republica Moldova, Ziua Familiei se sărbătorește oficial din 2010.