A MURIT ION MIHAILO
(Preşedinte CCA 2001- 2006)
Pe 23 februarie, după o lungă şi chinuitoare suferinţă, la vârsta de 71 de ani, s-a stins din viaţă, cineastul şi omul de televiziune, Ion Mihailo.
Născut în satul Dănceni, raionul Ialoveni, Ion Mihailo, a moştenit de la părinţi: dragostea de muncă, sentimentul de prietenie şi respect faţă de semeni, spiritul de gospodar, valori morale care i-au configurat personalitatea şi au constituit reperul moral al parcursului profesional.
Absolvent al facultăţii de filologie al Universităţii de Stat din Moldova în anul 1968, Ion Mihailo a urmat destinul unui om de televiziune. Timp de 14 ani a realizat emisiuni în calitate de redactor, ulterior redactor-şef în cadrul departamentului programe pentru copii şi tineret la Teleradio Moldova. Ciclul de emisiuni-concurs TVC (Tinereţe Vis Cutezător), realizate de Ion Mihailo, în anii 70-80, s-au distins prin profesionalism, dar, mai ales, prin spiritul cutezător şi inovator, bucurându-se de un adevărat succes la public. Pentru acest proiect, autorul a obţinut marele trofeu la festivalul unional „Tinereţea 1978”.
În anii 80-90 Ion Mihailo a muncit în calitate de redactor-şef al studioului „Moldova-Film”, prim-vice director general la Teleradio Moldova, director al Reprezentanţei Teleradiocompaniei interstatale „Mir” în Republica Moldova. A semnat scenariile pentru mai multe filme documentare la studiourile „Moldova-Film” şi „Telefilm-Chişinău”,, s-a ocupat de producţia de filme artistice de lung metraj, lansate de „ProFilm”.
Competenţele manageriale şi experienţa omului de televiziune, Ion Mihailo, s-au manifestat plenar în activitatea de membru şi preşedinte al Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova, în perioada 2001 – 2006, în care s-a constituit piaţa audiovizuală. În calitate de preşedinte al CCA, Ion Mihailo a promovat ideea creării televiziunilor şi radiourilor private, a susţinut activitatea radiodifuzorilor din mediul rural, a fost mereu preocupat de calitatea produsului audiovizual, pledând consecvent pentru profesionalism şi pentru calitatea limbajului, pentru restricţionarea violenţei şi a imaginilor obscene în programele audiovizuale.
A fost distins cu medalia „Meritul civic”.
Ion Mihailo va rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut drept un conducător principial şi corect, un coleg onest şi deschis, un prieten bun şi fidel, un om cu demnitate şi cu suflet mare.
Funeraliile vor avea loc pe 25 februarie. Tedeumul de pomenire va fi oficiat la biserica Sf. Pantelimon, din strada 31 august 1989, din Chişinău. Va fi înmormântat la Cimitirul Central de pe str. Armenească din Chişinău.
Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, colegii şi prietenii exprimă sincere condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace cu drepţii