A început vaccinarea antirabică a vulpilor

Vulpile din țară vor fi vaccinate antirabic în cadrul unui program sprijinit de România și cofinanțat de Uniunea Europeană. Vor fi împărțite momeli vaccinale pe cale aeriană, pe teritoriul întregii țări, dar și manual, de colaboratorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Potrivit ANSA, momelile sunt aruncate pe suprafețe întinse, nu și în zonele locuite. Pentru a le evita, dar și pentru a nu nimeri în lacuri, râuri sau drumuri naționale, este utilizat sistemul de navigare și distribuție direcționată prin satelit. Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor, se restricționează circulația liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea nu se recomandă pentru o perioadă de 14 zile. ANSA atenționează populația că vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice dar, în cazul consumului accidental, vaccinul nu este dăunător pentru acestea.

Contactat de IPN, Vitalie Carauș, șef de direcție ANSA, a declarat că, dacă timpul va fi frumos, campania de vaccinare va dura 4-5 zile. Sunt implicate zece aparate de zbor, care fac câte două rute pe zi pentru distribuirea momelilor. Acestea au început din zona de sud, din Cahul, și zboară către nord, oprindu-se la Mărculești. Va fi acoperit tot teritoriul Republicii Moldova.

Vitalie Carauș spune că este eficientă campania de vaccinare, cazurile de rabie în rândul vulpilor fiind în scădere. Dacă anul trecut s-au înregistrat 97 de cazuri, anul acesta – 27. După o anumită perioadă de la vaccinare, se face o vânătoare selectivă la vulpi, iar probele colectate sunt transmise la un laborator din București, pentru a testa existența anticorpilor la animale.

În cadrul actualei campanii, se urmărește distribuirea a 616 mii de doze de momeli pe cale aeriană și peste 52 de mii de doze manual.

ANSA recomandă, în caz de găsire a unei momeli intacte, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, să fie lăsată în acel loc. Dacă aceasta este găsită într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, momeala trebuie luată și plasată într-o zonă împădurită, folosind mănuși. Dacă este găsită o momeală al cărei ambalaj este desfăcut, spart sau distrus, după același principiu, momeala trebuie plasată într-o pungă de plastic și anunțat medicul veterinar pentru a o ridica.

Campanii similare de vaccinare antirabică a vulpilor în Republica Moldova, au loc, de regulă, primăvara și toamna.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.