A început anotimpul bolilor diareice acute
Peste 85 la sută din probele de produse de patiserie, analizate în urma raziilor efectuate de Centrul Municipal de Medicină Preventivă la unităţile de alimentaţie publică, au un risc epidemiologic sporit, fiind infestate cu bacili şi agenţi patogeni ce provoacă boli diareice acute, a anunţat Iurie Pânzaru, medic-şef la Centrul Municipal de Medicină Preventivă.
Pe locul doi în „topul” celor mai frecvent contaminate produse sunt gustările reci şi bucatele din carne şi peşte - în peste 35% din probe. Urmează salatele, care sunt contaminate în circa 20 la sută din cazuri.
În pofida acestor statistici, precum şi a faptului că în luna mai numărul persoanelor afectate de boli diareice acute a sporit, Pânzaru apreciază situaţia ca fiind stabilă, comparativ cu anul trecut. Potrivit sursei citate, această stare de lucruri caracterizează tradiţional perioada estivală, fapt ce se explică şi prin consumarea fructelor şi legumelor de sezon fără respectarea normelor igienice de către populaţie.
Cei mai afectaţi de bolile mâinilor murdare sunt copii, care constituie 75 la sută din numărul total de bolnavi afectaţi de diverse infecţii intestinale.
Potrivit sanepidului, în primele patru luni ale anului curent, 105 întreprinderi, inclusiv agro-alimentare, au fost somate de organele abilitate să-şi înceteze activitatea din cauza nerespectării normelor igienice. Numărul acestora s-a dublat, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut, constituind 105 unităţi.