Consiliul municipal al Tinerilor din Chișinău – organ de reprezentanță a tinerilor în raport cu administrația publică – a fost relansat azi, 3 august, în cadrul întrunirii a 11 consilii şi două grupuri de lucru locale din Chişinău. Participanții au aprobat regulamentul Consiliului și au ales bordul de conducere.
În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Silvia Bogonovschi, preşedinte al Consiliului municipal al Tinerilor din Chișinău, a definit consiliile ca fiind structuri de reprezentare a tinerilor, independente, autonome şi apolitice. Consiliul municipal al Tinerilor din Chișinău este un consiliu care reprezintă interesele tuturor tinerilor din municipiu.
Dan Ţurcan, vicepreşedinte al Consiliului municipal al Tinerilor din Chișinău, a menţionat că structura îşi propune elaborarea unui acord de colaborare fructuoasă atât cu Consiliul municipal Chişinău, cât şi cu Direcţia generală educaţie, tineret şi sport. „În acest scop, Consiliul municipal al Tinerilor îşi propune următoarele: în primul rând, tinerii trebuie consultaţi prin sondaje, în al doilea rând: Consiliul îşi propune să devină o umbrelă pentru toate celelalte consilii locale, consolidându-le”, a spus Dan Ţurcan.
Tânărul a precizat că în Chişinău sunt 18 suburbii şi 5 sectoare, iar Consiliul îşi propune să consolideze consiliile locale de tineret din fiecare localitate şi să conlucreze cu alte organe reprezentative a tinerilor, precum senatele liceene şi sindicatele studenţeşti.
Denis Sava, secretar general al Consiliului, a prezentat rezultatele unui sondaj în rândul tinerilor din Chişinău pentru anul 2019, în care peste 1400 de tineri au spus că nu sunt implicaţi aproape deloc în luarea deciziilor în localităţile de baştină. 30 de procente au spus că niciodată nu au luat parte la decizii, 23 de procente au spus că rareori, 13 procente au spus că uneori şi dor 9 procente au spus că deseori iau parte la acest proces.
Potrivit sondajului, tinerii spun că autorităţile publice locale ar trebui să promoveze implicarea tinerilor în procesul decizional şi 86 de procente dintre ei au spus că este foarte important să fie asigurată participarea tinerilor în procesul decizional.
Oxana Bordian, vicepreşedinte al Consiliului, a remarcat că printre tineri trebuie să se dezvolte gândirea critică, abilităţi care să-i ajute să ia decizii. „Potrivit statisticii din Republica Moldova, observăm că tinerii, cu fiecare an, pleacă tot mai mulţi peste hotare, iar noi ne punem ca scop ca tinerii din Republica Moldova să rămână acasă, iar pentru ca tinerii să rămână acasă ei au nevoie de condiţii. Noi dorim să oferim aceste condiţii, astfel încât să dezvoltăm o societate cât mai prosperă cu tineri eficienţi”, a spus tânăra.
Consiliul municipal al Tinerilor din Chișinău a mai activat anterior, timp de patru ani. În anul 2019, acesta și-a stopat activitatea în urma lansării Centrului Municipal de Tineret Chișinău. Prin relansare, Consiliul municipal al Tinerilor din Chișinău își reia activitatea de bază: implicarea tinerilor în procesul decizional.