Foametea din anii 46-47 ai secolului trecut a fost una organizată de autoritățile sovietice de atunci. Or, acesta este sensul hotărârii adoptate de Parlamentul Republicii Moldova în data de 7 aprilie 2022, prin care a fost instituită „Ziua de comemorare a victimelor foametei organizate din anii 1946-1947”. Același document oficial al statului denotă că autoritățile sovietice au putut salva cele circa 200 de mii de vieți ale moldovenilor pierdute atunci, dar nu au făcut-o. De ce astăzi persistă nostalgia după un stat care își înfometa și își omora proprii cetățeni prin înfometare? Despre aceasta au discutat participanții la dezbaterea publică „A fost organizată sau nu foametea din RSSM în anii 1946-1947? Au putut și au vrut autoritățile sovietice să prevină efectele devastatoare ale acesteia?”, organizate de Agenția de presă IPN.
Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că foametea este un dezastru social care duce la subnutriție și moartea în masă a populației. „Dacă vorbim cine e responsabil de foamete, sigur că există factori obiectiv cum este seceta, dar există și factori legați de autoritățile publice. „Foametea în Republica Moldova, așa ca și „holodomorul” din Ucraina, are și elemente ale unei foamete organizate, pentru că hrana este o necesitate primară a cetățenilor, iar cei care sunt supuși foametei pierd voința de a rezista la experimente sociale”, explică Igor Boțan.
Potrivit lui, autoritățile sunt responsabile de securitatea alimentară a unei țări. În Republica Moldova, la începutul lunii iunie, șefa statului a convocat Consiliul Suprem de Securitate la care a fost formulată sarcina ca în termen de trei săptămâni să fie elaborată o strategie a securității alimentare și un plan de măsuri pentru reglementarea exporturilor de produse în perioada următoare 2022-2023. Or, era clar că în țară este secetă. Și agricultorii au venit cu un șir de recomandări. În fruntea eforturilor internaționale pentru a nu admite foame este Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din cadrul Organizația Națiunilor Unite.
Cât despre nostalgie, spune expertul, aceasta nu este altceva decât o dorință plină de regrete pentru ceva din trecut care nu mai este realizabil. „În perioada sovietică, în prim plan se scoteau doar lucrurile pozitive pentru imaginea regimului de atunci, iar lucrurile extrem de negative, cum a fost foametea organizată, deportările în trei valuri, suferințele prin care au trecut conaționalii noștri, au fost ascunse. Doar în ultima vreme au apărut un șir de cercetări ale istoricilor din Republica Moldova, care arată întreaga imagine. Cei care suferă de nostalgie – sentiment absolut normal – trebuie să-și lecuiască această nostalgie de o manieră decentă încercând să cunoască toate elementele regimului care a fost instaurat în Republica Moldova la început în 1940 și la revenirea lui în 1944”, a menționat Igor Boțan.
Vasile Bumacov, doctor habilitat în științe tehnice, ex-ministru al agriculturii, spune că, deși nu este istoric de formare, are dreptul să se exprime la acest subiect, deoarece a muncit și a locuit în mai multe țări, unde nostalgia are alte explicații decât la noi. „Ne lovim, în primul rând, de nostalgie. Eu consider că nostalgia este un fenomen normal pentru fiecare om. De fiacre dată, nostalgia pe care o avem în societatea noastră, și în calitate de ministru am încercat să mă clarific de ce oamenii sunt nostalgici după un sistem care a murit, după un sistem ineficient, un sistem terorist. Am ajuns la concluzia că nu este vorba de sistem, oamenii sunt nostalgici după tinerețea lor”, opinează Vasile Bumacov, ex-ambasador al Republicii Moldova în Japonia.
În opinia sa, o parte din nostalgie se bazează pe amintirile privind tinerețea oamenilor, iar restul nostalgiei este bazat pe minciună. „Pe timpul sovietic se vorbea doar despre lucrurile bune și chiar se exagerau, iar lucrurile proaste erau ascunse, așa ca foametea organizată. Doar omul se formează în tinerețe. Ceea ce i-a intrat în cap în tinerețe nu i se mai poți scoate. Avem nevoie de un sistem educațional adevărat, bazat pe adevăr istoric. Sistemul nostru a continuat să fie un sistem de educație sovietic. De aceea noi avem această problemă în societate privind nostalgia. O parte este adevărată, pentru că orice om normal e nostalgic după tinerețea sa. Dar este și împotmolirea în minciuna istorică. Această nostalgie este rezultatul propagandei – de la televizor, de pe rețelele de socializare etc”, a mai spus Vasile Bumacov.
Lidia Pădureac, doctor în istorie, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a declarat că discursul despre foamete nu trebuie să lase loc de interpretări, pentru că aceasta cu siguranță va trezi o comunicare defectuoasă între generații. „Atunci când vine vorba despre foametea din 1946-1947 din RSSM, trebuie de insistat asupra faptului că a fost provocată de un regim totalitarist – regimul comunist. Trebuie să ținem cont de faptul că foametea, deportările sunt specifice regimurilor totalitariste. Lucrul acesta se vede în istorie”, explică istoricul.
Potrivit ei, în RSSM, în perioada anilor 146-1947 au murit circa două sute mii de persoane, conform statisticii oficiale. Și această cifră reprezintă pentru fosta RSSM circa 10% din populație. „Despre foametea din RSSM se cunoaște foarte puțin. Ba mi mult, aceste 200 de mii noi le raportăm la populația a întregii RSSM, adică și raioanele din stânga Nistrului. Însă, dacă urmărim statistica pe mortalitate, pe bolnavi de distrofie, observăm că și natalitatea și mortalitatea era egală în raioanele din stânga Nistrului, în schimb în partea dreaptă, deja în anul 1947, mortalitatea reprezenta peste 300% din natalitate. Aceasta ca să ne dăm seama că aceste două 200 de mii de victime ale foametei reprezintă de fapt un procent mult mai mare din toată populația, dacă ne referim doar la teritoriile din dreapta Nistrului”, a menționat Lidia Pădureac.
Potrivit ei, nu sunt adevărate afirmațiile că autoritățile de la Kremlin nu cunoșteau despre ceea ce se întâmpla în RSSM. Or, documentele de arhivă arată foarte clar că în 1946 permanent se transmitea informația din RSSM despre numărul mare a celor bolnavi de distrofie. „Știți ce este cel mai grav? Este faptul că cei care au suferit cel mai mult, cei care au murit în această foamete, mărturiile lor nu mai pot fi recuperate. Istoricii au recuperat și recuperează până în prezent mărturiile supraviețuitorilor și fiecare studiu de caz, fiecare familie are istoria proprii supraviețuiri. În acei ani, într-adevăr a fost secetă, însă există documente referitor la recolte și acestea denotă că deficitul de produse alimentare nu era foarte mare, care ar fi putut fi acoperită printr-un mic ajutor din partea statului. Însă acel stat, din contra, a stabilit a impus impozite disproporționat de mari, care se colectau sub formă de produse agricole”, afirmă Lidia Pădureac.
Dezbaterea publică la tema: „A fost organizată sau nu foametea din RSSM în anii 1946-1947? Au putut și au vrut autoritățile sovietice să prevină efectele devastatoare ale acesteia?”, este a 2-a ediție din ciclul „100 de ani de URSS și 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere”. Ciclul de dezbateri este organizat de Agenția IPN cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.
Antinostalgia
Vezi și:
- Războiul ca ideologema de stat a Rusiei lui Putin. Op-Ed de Anatol Țăranu
- La vremuri noi, simboluri noi , Op-Ed de Victor Pelin
- Centenarul imperiului năruit. Promptuar pentru nostalgici. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Z0ZZ – Anul centenarului și eforturilor de refacere a URSS... Op-Ed de Victor Pelin
- Octavian Țîcu: Perspectiva Republicii Moldova nu poate fi alta decât europeană și alături de România
- Igor Șarov: Nostalgia după URSS are un leac, se numește informare și conștientizare a istoriei
- De ce și cum a dispărut URSS? De ce provoacă și acum nostalgie? Dezbateri IPN
- Igor Boțan: Marșul triumfal al nostalgicilor pro-sovietici s-a întrerupt după revolta tinerilor din 7 aprilie 2009
- Marin Gherman: Nostalgia față de URSS în Ucraina este la un nivel mai scăzut decât în Moldova
- Igor Boțan: Cetățenii moldoveni nostalgici după URSS nu-și doresc neapărat refacerea acestei uniuni
- De ce a apărut și cum a funcționat URSS? De ce provoacă și acum nostalgie? Dezbateri IPN
- Virgiliu Pâslariuc: URSS s-a prăbușit, dar spațiul post-sovietic a rămas o colonie mediatică și energetică a Rusiei
- Russkii mir – substituentul URSS. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua trădării și nostalgicii... Op-Ed de Victor Pelin
- Igor Boțan: Greșelile Kremlinului în contextul Ucrainei sunt totale
- Valentin Dolganiuc: Cetățenii moldoveni nu au nostalgii față de URSS, ei sunt victime ale propagandei
- Arcadie Barbăroșie: Cred că într-un final Republica Moldova se va uni cu România
- Evoluția agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și influența acesteia asupra fenomenului nostalgiei după URSS. Dezbatere IPN
- Nostalgia în ajunul apogeului. Op-Ed de Victor Pelin
- Holodomor și constructul identitar ucrainean. Lecția pentru Republica Moldova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Istoricul Virgiliu Bîrlădeanu: Rezistența antisovietică a fost platforma pe care s-a lansat schimbarea
- Virgiliu Bîrlădeanu: Guvernările au păstrat o atitudine indiferentă față de mișcarea de rezistență anticomunistă
- Mișcările de rezistență anticomunistă au creat platforme pentru renașterea națională
- Manifestări ciudate ale nostalgiei... Op-Ed de Victor Pelin
- Nostalgia după himere sau de ce stagnează proiectul unionist. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nostalgia după măreția imperială. Op-Ed de Victor Pelin
- Nostalgia după guvernarea dușmanilor poporului. Op-Ed de Victor Pelin
- Neutralitatea ca statut de vasalitate a Republicii Moldova față de Moscova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nostalgia după revoluția roșie... Op-Ed de Victor Pelin
- Principalul inamic al nostalgicilor după URSS. Op-Ed de Victor Pelin
- Anneli Ute Gabanyi: Până la căderea Zidului Berlinului în RDG nu s-a vorbit despre crimele Armatei Roșii
- Istoricul Virgiliu Bîrlădeanu: Basarabenii țin minte cum au fost aruncați pe câmpurile de mine
- Igor Boțan: Rusia, revanșardă după destrămarea miturilor pe care le-a creat
- Etapa finală a Celui de-al Doilea Război Mondial: realitate și mituri privind contribuția URSS și a Alianței Antihitleriste. Dezbateri IPN
- Igor Boțan: În acest război se folosesc toate armele, inclusiv arma energetică
- Nicolae Negru: În Moldova propaganda rusească există datorită unor forțe politice care se alimentează din Rusia
- Anatol Petrencu: Rusia va fi învinsă și va plăti contribuții de război
- Participarea URSS în Cel de-al Doilea Război Mondial: despre victorii și înfrângeri reale, despre ce tace propaganda, despre ce vorbesc miturile și nostalgia. Dezbatere IPN
- Eșecul resuscitării sentimentelor nostalgice. Op-Ed de Victor Pelin
- Anatol Țăranu: O viață mai bună va elimina orice nostalgie față de trecut
- Marin Gherman: În Ucraina predomină narativul victoriei
- Igor Boțan: Rusia trece prin perioada revanșismului
- Cine și de ce a pornit Cel de al Doilea Război Mondial? Mituri propagandistice ca sursă a nostalgiei după URSS. Dezbateri IPN
- Nostalgia sovietică resuscită românofobia în Republica Moldova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Valentin Constantinov: Pe dictatori îi interesează doar puterea personală. Interviu IPN
- Narativul istoric distorsionat – arma ideologică a imperialismului rus. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Valentin Constantinov: Cultul personalității lui Stalin a fost demascat în 10 ani
- Doctor în istorie: În perioada sovietică propaganda mușamaliza acțiunile represive
- Valentin Constantinov: Cu cât ne depărtăm mai mult de Rusia, cu atât o ducem mai bine
- Nostalgia după dictatură și violență. Op-Ed de Victor Pelin
- Realitatea neretușată privind ștafeta mitică transmisă de armata roșie către armata lui Putin. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Igor Boțan: Ambițiile imperiale ale Rusiei au existat dintotdeauna
- Andrei Covrig: Vladimir Putin are ca scop distrugerea Ucrainei
- Valentin Constantinov: Nicio destrămare de imperii n-a avut loc fără războaie
- Nostalgia după măreția militară a URSS ca explicație pentru aprobarea invaziilor actuale. Dezbateri IPN
- Nostalgii după miliția sovietică – născută din NKVD, Op-Ed de Victor Pelin
- Protestul iobagului nostalgic. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nostalgia după votare fără alegeri... Op-Ed de Victor Pelin
- Prețul fatal al nostalgiei imperiale ruse. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Boris Negru: Destrămarea URSS trebuie privită ca o legitate. Imperiile apar și dispar
- Anatol Petrencu: Rusia de astăzi nu este deloc atractivă
- Igor Boțan: Atrocitățile din Bucea sunt efectul instrumentării propagandistice a nostalgiei sovietice
- Drepturile omului și libertățile fundamentale în URSS: mituri și realități. Dezbateri IPN
- Amnezia și degradarea morală a comuniștilor nostalgici. Op-Ed de Victor Pelin
- Modelul rus și german de a învăța lecțiile istoriei. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nostalgia în serviciul propagandei. Op-Ed de Victor Pelin
- Nostalgia după imperiu și factorul găgăuz în politica moldovenească. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Igor Boțan: Gorbaciov nu s-a concentrat pe refacerea economică și URSS a mers spre neființă
- Grigore Belostecinic: Gorbaciov a dorit cu adevărat să salveze Uniunea Sovietică
- Anatol Țaranu: Sistemul sovietic a fost construit pe elementul terorii
- Ce greșesc nostalgicii când îi atribuie lui Mihail Gorbaciov rolul de demolator al URSS? Dezbatere IPN
- Mihail Podolyak: Cooperarea țărilor post-sovietice cu Rusia va duce la pierderi pentru ele
- Pactul Molotov-Ribbentrop în oglinda nostalgiilor imperiale ale Kremlinului. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Canalul TV „ Пятый”: În toamnă, Rusia va încerca să anexeze teritoriile a cinci țări
- Factologia învinge nostalgia. Op-Ed de Victor Pelin
- Centenarul constituirii defunctei URSS. Op-Ed de Victor Pelin
- Infarctul și decesul URSS. Nașterea nostalgiei sovietice. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Anatol Petrencu: Nostalgicii trebuie să accepte pentru ei și partea ascunsă despre viața din URSS. Interviu IPN
- Anatol Petrencu: Nu putem accepta politica agresivă a Rusiei
- Anatol Petrencu: Uniunea Sovietică a fost un stat bazat pe frică și șantaj
- Istoricul Anatol Petrencu: Cei nostalgici după URSS idealizează un trecut criminal
- Igor Boțan: Există dovezi sigure că foametea din RSSM din anii 1946-1947 a fost una organizată
- Vasile Bumacov: Doar agenții de influență „cred” că foametea nu a fost organizată
- Lidia Pădureac: Foametea din 1946-1947 este o crimă împotriva umanității și nu are termen de prescripție
- Operațiunea Iași-Chișinău între nostalgie sovietică și politică de europenizare. Op-Ed de Anatol Țăranu
- 100 de ani de URSS și 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere. Dezbatere IPN
- Victor Juc: Mersul prost al lucrurilor alimentează nostalgiile față de alte vremuri
- Igor Boțan: Avem nevoie de o politică de comunicare privind problemele legate de parcursul european
- Rodica Ciobanu: Avem nevoie de educarea spiritului civic al cetățenilor