Primăria municipiului Chișinău, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, mai multe organizații non-guvernamentale care dețin expertiză în domeniul urbanismului și alte domenii conexe au decis să constituie Forumul Civic Urban – o platformă civică activă în domeniul urbanismului.
Maria Axenti, reprezentantă a Centrului de Urbanism, a declarat într-o conferință de presă la IPN că Forumul Civic Urban are menirea să construiască un dialog de calitate între părțile interesate și actorii implicați în dezvoltarea urbană.
„Forumul Civic Urban își propune să activeze permanent pentru a oferi o platformă deschisă, multidisciplinară de exprimare liberă, de rând cu atitudinea civică activă în domeniul urbanismului. Forumul Civic Urban își mai propune să promoveze urbanismul ca domeniu cultural de interacțiune multidisciplinară. În acest scop, Forumul își asumă rolul de catalizator al ideilor și viziunilor privind dezvoltarea urbană durabilă și plasarea lor în vizorul publicului și al factorilor de decizie”, a mai spus membra Centrului de Urbanism.
Un alt aspect al activității Forumului va fi diseminarea cunoștințelor, a experienței înaintate și a bunelor practici în domeniul urbanismului în scopul lărgirii cercului celor interesați în promovarea dezvoltării urbane durabile. Forumul este deschis pentru participarea persoanelor interesate, reprezentanților asociațiilor profesionale și de creație, sectorului privat, de cercetare și administrativ de toate nivelurile.
În promovarea culturii urbanismului durabil, Forumul este sprijinit de instituții cu expertiză în domeniu din străinătate, așa ca EPURES, Agenția Urbanismului din Saint-Etienne (Franța), Forumul de urbanism și arhitectură din or. Nisa (Franța), Școala Națională de Arhitectură din Saint-Etienne (Franța), IHS România etc.
Platforma civică a fost constituită în zilele de lucru ale Forumului Urban „Urbanism și Dezvoltarea Durabilă a Chișinăului”, ce a avut loc în perioada 20-21 aprilie la Chişinău, organizat de Ambasada Franței în Republica Moldova.