90 de şcoli vor fi reparate în următorii 4 ani

În următorii patru ani vor fi renovate circa 90 de instituţii de învăţământ, iar lucrările la primele cinci dintre ele vor începe până la sfârşitul anului curent. Tot în anul curent vor fi operate majorări cu 20% a salariilor angajaţilor din domeniul educaţiei. Declaraţia a fost făcută de către prim-ministrul Iurie Leancă la conferinţa anuală a pedagogilor din municipiul Chişinău, transmite IPN.

Premierul a precizat că timp de ani buni educaţia a fost pusă pe plan secundar, iar reformele, atât de necesare pentru acest domeniu, întârziau să fie promovate. În ultima perioadă lucrurile au luat o turnură pozitivă. „Educaţia, într-adevăr, a devenit o prioritate naţională în Republica Moldova. Sporirea calităţii educaţiei este cea mai sigură cale de a mişca ţara înainte şi de a edifica un viitor european”, a menţionat prim-ministrul.

Şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a municipiului Chişinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, a menţionat că problema majoră cu care se confruntă sistemul educaţional municipal este fluctuaţia cadrelor didactice. Pe parcursul anului de studii 2013-2014, 760 de cadre didactice au abandonat sistemul de învăţământ, iar la grădiniţe până în prezent rămân vacante încă 130 de locuri pentru educatori. Motivele invocate sunt neatractivitatea profesiei, salariul mic şi lipsa locului de trai. Din cauză că instituţiile cu deficit de elevi nu au fost optimizate, bugetul municipal suportă cheltuieli de 6 milioane de lei, bani investiţi în întreţinerea acestora.

Ministrul educaţiei, Maia Sandu, s-a referit la situaţia instituțiilor de învățământ preșcolar la nivel central. Prin proiectul Parteneriat Global pentru Educaţie, pe parcursul anului curent au fost renovate 27 de grădiniţe, care au asigurat accesul la educaţie pentru 1300 de copii din toate raionale republicii, 61 dintre ei cu cerinţe educaţionale speciale. Alte 6 grădiniţe vor fi renovate până în noiembrie. De asemenea, circa 900 de instituţii de învăţământ au fost dotate cu materiale didactice, iar până la sfârşitul lunii septembrie toate grădiniţele din republică vor primi câte 70 de titluri de carte destinate părinţilor şi educatorilor.

În baza noului Cod al Educaţiei, urmează să fie revăzută programa şcolară și va fi implementat un nou mecanism de evaluare a competenţelor cadrelor didactice şi a managerilor instituţiilor de învăţământ.

  • tataiana tverdohleb despre cadre.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.