Peste 400 de tone de semințe de grâu de toamnă vor ajunge, în această săptămână, la 175 de agricultori din cele mai afectate raioane ale țării. Semințele, oferite de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), le sunt destinate fermierilor din raioane precum Ștefan Vodă, Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Cantemir, Cahul, Taraclia, Florești, Nisporeni și Telenești, transmite IPN.
Această inițiativă este parte a unui efort mai larg de susținere a agriculturii moldovenești, afectată de schimbările climatice și dificultățile economice, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban.
Fermierii vor primi între 30 și 90 de kilograme de semințe per hectar, în funcție de pierderile suferite, fiecare beneficiar având dreptul la o cantitate maximă de 8 tone de semințe.
Acțiunea face parte dintr-un proiect finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și Guvernul Elveției, denumit „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice și energetice.” Proiectul își propune să asigure fermierilor semințe de grâu de calitate superioară, rezistente la secetă, boli și condiții extreme, pentru a-i ajuta să-și revină după pierderile provocate de secetă.
Solicitarea a fost făcută de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și a fost sprijinită de Guvernul Japoniei, Austriei și Elveției. Din 2022 până în prezent agricultorilor le-au fost distribuite loturi de semințe de porumb, lucernă, legume, tuberculi de cartofi, fertilizanți și furaje pentru animale. Programul va continua până la sfârșitul acestui an, numărul total al beneficiarilor fiind de aproximativ 17.000 de fermieri și gospodării casnice din Moldova.